Fredagsmys, lärarlöner och ett nyval

Ledare Artikeln publicerades

Det blir nyval i Storbritannien den 12 december. För en utomstående förefaller det naturligtvis fullkomligt obegripligt.

Men man får väl anta att förhoppningarna är att ett nytt valresultat ska ge de nya förutsättningar som behövs för att en gång för alla lösa ut den allt trassligare Brexit-härvan.

* * *

Noterar att högerledaren Ulf Kristersson anklagar regeringen för att mest syssla med politikens småsaker istället för de riktigt stora.

Den kritiken kommer alltså från ett parti som nu driver krav på söndagsöppet på Systembolaget samt reklam i en nedbantad Sveriges Television.

* * *

Det tycks alltså bli någon slags uppföljare till den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones.

Fast House of Dragons, som uppföljaren tydligen är tänkt att heta, ska utspelas några hundra år innan händelserna i de sista avsnitt som har sänts.

* * *

Enligt en enkät av TV4 vill en av sex svenska kommuner ta emot fler nyanlända.

Det är alltså inte bara kommuner som vill ta emot färre flyktingar som är kritiska mot den så kallade bosättningslaget som ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd.

* * *

Utbildningsminister Anna Ekström har i veckan uppmärksammat att Sverigedemokraterna gör drakoniska nedskärningar om drygt 2,6 miljarder kronor på de speciella lärarlönesatsningarna i sin skuggbudget.

Enligt henne innebär det i praktiken att tiotusentals lärare får sin lön sänkt med flera tusen kronor i månaden.

Låt oss säga som så: det är nog ingen reform som Jimmie Åkessons parti kommer att tala särskilt högt om.

* * *

Klart att det är en glädjande utveckling att nyblivna pappor, enligt nya siffror från Försäkringskassan, tar ut en allt större del av föräldraledigheten.

Visserligen är det en bra bit kvar innan uttaget är jämställt. Pappornas andel av föräldraledigheten är nu 23 procent. Men utvecklingen åt rätt håll går nu snabbare än tidigare.

* * *

När Stefan Löfven talade i Emmaboda i förra veckan blev det snabbt fullt i lokalen.

Till slut tvingades arrangörerna, förmodligen med hänsyn till brandskyddsföreskrifterna, att stoppa insläppet av intresserade.

Det är klart att det inte var roligt för någon. Men motsatsen – att ingen ville lyssna till den socialdemokratiske partiledaren och statsministern – hade nog trots allt varit värre.

* * *

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, föreslås nu alltså byta namn till SKR – Sveriges kommuner och regioner.

Med tanke på att alla landsting numera är just regioner är det faktiskt en rimlig uppdatering.

* * *

Det är säkert inte annorlunda för journalister än för många andra.

Men en undersökning från Totalförsvarets forskningsinstitut visar att när hatiska och nedsättande kommentarer om just journalister formuleras i sociala medier så är fredagskvällarna överrepresenterade.

Man kan självfallet spekulera i varför. Men att det ibland finns en fredagsgrogg eller några glas vin till fredagsmiddagen inblandade är nog ingen oäven gissning.

Uttryck för så kallat fredagsmys är emellertid knappast hatandet och hotandet i sociala medier.

* * *

Får man tro Dagens Nyheter kan satsningarna på försvaret bli minst tio miljarder dyrare än vad politikerna har räknat med.

Stämmer det får man hoppas att Försvarsmakten och överbefälhavare Micael Bydén är bättre på kulor och krut än kronor och ören.

* * *

En ny mätning från Kantar-Sifo visar att Kristdemokraterna syns allt mindre i medierna.

Det är en sak att vara stor i orden.

Men är man liten på jorden kan det ändå vara svårt att höras – särskilt när budskapen från partierna på högerkanten blir allt mer samstämmiga och likriktade.

* * *

Greta Thunberg förärades Nordiska Rådets miljöpris 2019 på en halv miljon kronor.

Men hon tackade nej och lät hälsa att klimatrörelsen inte behöver fler priser utan makthavare som lyssnar på forskningen.

* * *

Sannerligen är det en händelse som ser ut som en tanke att det kan bli KFF-legendaren Henrik Rydströms Sirius som på lördag sparkar Kalmar FF ur fotbollsallsvenskan.

* * *

I veckan var det 50 år sedan embryot till Internet skapades.

Man kan väl inte säga att den nya tekniken var särskilt spridd de första decennierna – fast nog används nätet desto mera nu och troligen ännu mer i framtiden.

* * *

Det måste vara uttryck för svart ironi att det mångmiljardstinna skandalbygget Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm har nominerats som en av kandidaterna till årets Vårdbyggnadspris.

* * *

”De signaler som Nyamko Sabuni har skickat uppfattar jag som att vi står varandra nära. Hon har en annan ton gentemot oss, jämfört med vad Jan Björklund hade på slutet.”

Det säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Elisabeth Svantesson i en intervju med Svenska Dagbladet.

Den som har läst denna ledarsida sedan Sabuni blev vald på försommaren kan inte säga sig vara överraskad.

* * *

Frost på gräsmattorna när man kliver ut på morgonen.

Det är den tiden på året nu.

* * *

Ingen papperstidning på lördag eftersom det är en röd dag.

Men visst, kära läsare, är ni väl inloggade och läser E-tidningen på söndagarna?