Göteborg, Schyman och ljuva september

Ledare Artikeln publicerades

Man kan notera hur flera borgerliga försvarspolitiker nu ojar sig över att det förmodligen inte finns några höjda försvarsanslag i den statsbudget som regeringen presenterar inom kort.

Detta eftersom Sverige nu leds av en övergångsregering som inte får lägga fram nya och partipolitiskt präglade förslag.

Vilket kanske dessa jämrande borgerliga företrädare borde ha tänkt på innan de med hjälp av Sverigedemokraterna röstade bort Stefan Löfven som statsminister, utan att vara överens om hur han skulle ersättas.

* * *

Fast om försvarsmakten, enligt medieuppgifter på onsdagen, behöver ytterligare 88 (!) miljarder till år 2025, utöver vad man redan har fått beslutade, för att klara sin planerade verksamhet – ja, då är det något som inte står rätt till.

* * *

Gudrun Schyman lämnar alltså partiledarskapet i Feministiskt Initiativ.

Man kan säga mycket om Schyman och den politiska linje hon haft genom åren.

Men det går inte att komma ifrån att hon var svår att vara oberörd inför, vilket är en god egenskap för en framgångsrik politiker.

* * *

Man kan dock vara alldeles säker på att vi inte har hört eller sett det sista av Gudrun Schyman.

* * *

Minns i november det ljuva september.

* * *

Efter bara ett år i Svenska Akademin lämnar alltså Jayne Svenungsson sin plats.

Några kanske skulle säga att det var en kort tid.

Andra att det är imponerande att hon stod ut så länge i det sällskapet.

* * *

Enligt nyheterna sjönk bankernas bolånemarginaler till 1,55 procent i slutet av det tredje kvartalet. Det drabbar ingen fattig – om man säger så.

* * *

Första delen i SVT:s dokumentärserie om de fyra senaste statsministrarna bjöd visserligen inte på några stora nyheter.

Men avsnittet om hedersmannen Ingvar Carlsson (S) var välgjort, trivsamt och tankvärt. Framför allt var det en nyttig påminnelse om att allting i politiken och samhället minsann inte var enklare eller ens bättre förr.

* * *

Fortsätter sysselsättningen bland utlandsfödda att stiga, vilket den gör rätt rejält nu, så kommer snart den främlingsfientliga argumentationen att förändras.

Det som tidigare hette att ”de jobbar inte” kommer snart att bli ”de tar våra jobb”.

* * *

Till det aktuella amerikanska valet lär vi naturligtvis återkomma på denna sida.

Men man kan bara konstatera att någon framgång för den sittande presidenten Donald Trump blev det knappast – även om han själv, stilenligt, beskrev resultatet som en enorm framgång.

* * *

Johan Danielsson (S) blir alltså de 14 LO-förbundens gemensamma S-kandidat inför EU-parlamentsvalet den 26 maj nästa år.

För fem år sedan var han också kandidat, fast med sex förbund i ryggen. Då stod han på tionde plats på S-listan men lyckas inte, trots 32 000 kryss, att ta sig in i parlamentet.

Någonting säger att Danielssons möjligheter är större denna gång.

* * *

Märkligt att borgerliga opinionsbildare som under förra mandatperioden förfasade sig över Vänsterpartiets inflytande över regeringspolitiken, nu verkar vara helt obekymrade över Sverigedemokraternas möjligheter till inflytande över en moderatledd regering.

* * *

Alliansen tar alltså över makten i Göteborg med hjälp av bland annat Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.

Låter ju nästan som Göteborgshumor. Men frågan är om det, trots allt, blir så roligt när vardagen kommer.

* * *

Genom nyhetsflödet kan man notera att det finns vissa centerpartister ute i landet som inte anser att det är något större problem att en ny regering, med allianspartier, blir beroende av Sverigedemokraterna.

Desto bättre att partiledaren Annie Lööf (C) på onsdagen sa att det är helt ”osannolikt” att partiet ändrar sitt tidigare nej. Det återstår dock att se om det osannolika i ord står sig i handling i riksdagens statsministeromröstning nästa vecka.

* * *

Sett till alla turer i regeringsfrågan finns det självklart förklaringar till att den socialdemokratiska eftervalsdebatten inte har tagit fart.

Men för ett parti som gjort sitt sämsta val på över 100 år behövs det en frisk och frimodig diskussion – både om det som varit och vägen vidare.

* * *

När den gamle nydemokraten Bert Karlsson nu hävdar att Sverigedemokraterna behandlas lika illa som judarna gjorde i Nazityskland är det naturligtvis inte bara historielöst i största allmänhet.

I själva verket är det ett skamligt hån mot de miljoner judar som mördades under förintelsen och en förolämpning mot alla de som drabbades av terrorn under det andra världskriget.

* * *

Nanne Bergstrand uttryckte sin tacksamhet över att få ha arbetat inom Kalmar FF så många år när han på onsdagen aviserade sin avgång som chefstränare i föreningen.

Det är en tacksamhet som naturligtvis även föreningen har stor anledning att rikta till den mest framgångsrike tränare som man någonsin haft.

* * *

Sett till vad som nu utspelar sig på högerkanten hade onekligen Socialdemokraternas budskap i valrörelsen att Stefan Löfven som statsminister är garantin för att hålla Jimmie Åkessons parti borta från inflytande stor relevans.

* * *

I morgon fredag har det alltså gått två månader sedan valdagen.

Vi får väl se om Ulf Kristersson, valets största förlorare och företrädare för det mindre blocket i svensk politik, väljs till statsminister på onsdag i nästa vecka.