Grönland, kräftor och befolkningsrekord

Ledare Artikeln publicerades
+ 1

Tänk att moderatledaren Ulf Kristersson häromdagen skrev en artikel med budskapet att Stefan Löfven har tappat kontrollen över Sverige – samtidigt som han själv helt tycks ha tappat kontrollen över sitt eget parti.

Det är bara att titta på alla kommunala samarbeten med Sverigedemokraterna som påbörjats lokalt trots att partiledningen är emot.

Eller att peka på den riksdagsgrupp som Kristersson leder med personer som Hanif Bali och Lars Beckman m.fl och det sätt på vilket de uppträder i olika medier.

* * *

16-åriga Greta Thunberg har nu 1,1 miljon följare på Twitter.

Det är långt mycket mer än de flesta av hennes magsura kritiker.

* * *

Man vet att världen har blivit lite galen när USA:s president Donald Trump nu försöker köpa Grönland av Danmark.

Men Trumps köp- intresse väcker naturligtvis många frågor.

Hur mycket tänker han sig betala för världens största ö? Sker betalningen kontant eller har presidenten några andra idéer?

* * *

Juli månad var den varmaste som någonsin uppmätts på jorden.

”Bara den här sommaren har vi sett temperaturrekord krossas från New Delhi till Anchorage, från Paris till Santiago, från Adelaide till polcirkeln”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Fakta som är svåra att bortse ifrån när klimatförändringar diskuteras.

* * *

Frågan måste ställas: påverkas det pågående budgetarbetet i Rosenbad av att en liberal riksdagsledamot i somras föreslog att svenska astronauter ska skickas till Mars under 2030-talet?

* * *

Någonting säger det om länets skrala befolkningsutveckling de senaste 140 åren när regionens utvecklingsdirektör Helena Nilsson i ett pressmeddelande på tisdagen utropade ”äntligen” efter att Kalmar län nu, enligt SCB, har fler invånare än gamla rekordet från år 1880.

Det är naturligtvis glädjande.

Däremot kan man konstatera att som andel av landets samlade befolkning är länet numera bara hälften så stort som för 140 år sedan.

* * *

Den där skatteöversynen, som skulle tillsättas, har man ju väntat på rätt många veckor och månader nu. När tillsätts den, i vilken form ska den genomföras, hur länge ska den arbeta och vilka direktiv har den?

* * *

Får man tro opinionsmätningarna har i alla fall partiledarbytet i Liberalerna, från Jan Björklund till Nyamko Sabuni, ännu inte inneburit något lyft i opinionen.

Men så hade Sabuni inte heller något av substans att säga i sitt märkliga installationstal.

* * *

På torsdag är det alltså dags för regeringens budgetöverläggning på Harpsund. Kräftskiva lär det säkert också bli.

Det är svårt att tänka sig att något statsråd slår den tidigare försvarsministern Anders Björcks (M) rekord från år 1992 på hela 40 uppätna kräftor?

Så många vågar nog ingen skrockfull äta. Den gången hann nämligen resterna knappt dukas bort från borden innan marknaden slog klorna i svensk ekonomi. Riksbankens styrränta uppgick ett tag till svindlande 500 procent.

* * *

Neptunusvägen i Kalmar har verkligen utvecklats till en riktig partygata under den årliga Iron Man-tävligen.

* * *

Visst blev det lite märkligt när Mats Persson häromdagen utsågs till Liberalernas ekonomisk-politiske talesman – med uppdrag att, bland annat, förhandla om regeringens budget mot bakgrund av Januariavtalet.

Särskilt som han i början av året avgick som just partiets ekonomisk-politiske talesman i någon slags protest mot sitt partis nyinledda budgetsamarbete med samma regering.

* * *

Det här med självkörande bilar som nu utvecklas; frågan är om det är mest nervöst att sitta i en själv eller att få möte av en på vägen?

* * *

Sommarens mest skruvade argument stod den liberale debattören och tidigare riksdagsmannen Carl B Hamilton för.

I kölvattnet på den då gripne rapparen ASAP Rocky, anförde han Donald Trumps missnöje med Sverige som argument för svenskt medlemskap i Nato.

* * *

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson kritiserar regeringen för att ha sparat för lite pengar inför konjunkturnedgången. Själv var hon med och sänkte skatterna med över 20 miljarder vid årsskiftet genom den SD-stödda M/KD-budgeten.

Högerns vita vecka inleddes med en rejäl sup.

* * *

Blir intressant att följa hur tidigare statsrådet Aida Hadzialic (S) ska utmana det borgerliga styret i Stockholmsregionen.

På tisdagen föreslogs hon av valberedningen. som nytt oppositionsråd.

* * *

Sannerligen har det varit vämjeligt att i sociala medier ta del av formulerade nedrigheter mot Annie Lööf (C) efter att hon meddelat att familjen väntar tillökning.

* * *

Ska tydligen bli högsommarvärme framåt veckoslutet. Ryktet om sommarens slut synes överdriven.

* * *

Med tisdagens budskap till länets kommuner och invånare från Barometern-OT:s moderata ledarsida, att det kommunala utjämningssystemet inte är något för glesbygden, stänger vi så butiken för dagen.