Grynkorv, mutbrott och en dagbok

Ledare Artikeln publicerades

Undrar hur många som verkligen orkade med söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda?

Själv har man ju tröttnat lite på debatter där partiernas företrädare, från höger till vänster, inte får välja vilka ämnen de ska ta upp utan där så mycket ska vara regisserat av medierna och deras förutbestämda frågeställningar.

Dessutom ska allting utspelas i sterila TV-studios. Med åtta deltagande partier inpressade i programformatet blir det mest korthuggna och gapiga replikväxlingar.

Har skrivit det förut, men det är faktiskt ofattbart att inte Socialdemokraterna och Moderaterna på egen hand tycks kunna arrangera en debatt mellan sina partiledare på publikvänlig plats utanför Stockholms innerstad.

* * *

Fackförbundet Kommunal med ordförande Tobias Baudin krävde i veckan, bland annat, en ny fastighetsskatt för de dyraste husen, höjd statlig inkomstskatt samt återinförda arvs- och gåvoskatter.

Totalt handlar det om skattehöjningar om cirka 30 miljarder som enligt Kommunal behövs för att betala välfärden.

Man kan alltid diskutera enskilda skatter. Men i grunden har Kommunal rätt. Man löser inte välfärdens utmaningar, med bland annat rekrytering av ny personal och nödvändiga investeringar, med ständiga skattesänkningar.

Snarare kommer det samlade skatteuttaget att behöva höjas något.

* * *

Idag den 17 oktober är det tydligen grynkorvens dag.

Det är möjligt att denna maträtt kommer att hamna på middagsbordet hemma hos någon familj ikväll.

Men någonting säger att det är en rätt bra bit kvar innan handlarna lyckas nå samma kommersiella framgångar med denna korv som med kanelbullen den 4 oktober.

* * *

I grunden är det bra att Ebba Busch Thor i de olika debatter som genomförs tar upp köerna i sjukvården.

För många är sjukvården en stor och viktig fråga. Den fungerar ofta mycket väl, men där finns också brister som måste angripas med kraft.

För Ebba Busch Thor står oftast regeringen i skottgluggen för kritiken. Det tillhör oppositionens roll och uppgift.

Men någon gång skulle det vara klädsamt om KD-ledaren också nämnde att en mycket klar majoritet av svenskarna faktiskt bor i regioner där just Kristdemokraterna politiskt är med och styr sjukvården.

* * *

Ingenting tycks numera göra den svenska högern så upprörd som när någon påpekar att den är beredd att bygga regeringsmakten på ett högerextremt partis mandat i parlamentet.

* * *

Nästa vecka börjar alltså länets avgångne landshövding Thomas Carlzon sitt nya jobb på regeringskansliet.

Nu väntar vi på svar från ansvariga statsrådet Lena Micko (S) om vem som ska efterträda honom som hövding.

Man kan alltid hoppas att det inte blir samma oändliga väntan som senast.

* * *

Frågan om hur Moderaterna och Kristdemokraterna tänker sig driva och finansiera de åldrande kärnkraftsreaktorer som de nu kräver ska fortsätta producera el hänger fortfarande i luften.

* * *

Var den utländska ubåt som år 2014 ansågs kränkte svenskt territorium i själva verket en ljudsignal till en havsboj som SMHI har?

Det påstås i alla fall i Svenska Dagbladet. Ingen mink, ingen säl och inget sillstim den här gången alltså.

* * *

Roligt att Janne G Andersson i veckan var uppe på redaktionen och delade ut del VII i sin serie Politisk dagbok 2006-2019.

* * *

Noterade i onsdagens partiledardebatt i riksdagen att Jimmie Åkesson skakade på huvudet när Stefan Löfven påminde om att Sverigedemokraterna tidigare minsann har öppnat för att avskaffa värnskatten.

Vilket ju var ett påstående av Löfven som ägde sin riktighet.

Man behöver bara ta del av vad Åkessons egen ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt faktiskt rätt nyligen sade om värnskatten för att få detta bekräftat.

* * *

Anmärkningsvärt var annars att Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD), inte, enligt Dagens Nyheter, begärde replik på varandras anföranden i debatten.

Den så kallade extremalliansen tar nya steg på vägen mot att bli en officiell skapelse.

* * *

I veckan startade rättegången mot fyra personer i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Bland annat åtalas de för grovt mutbrott, grovt penningtvättsbrott, grov bestickning, grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt givande av muta.

Det misstänks att 100 000 sparare har lurats på 137 miljoner.

Ibland har man lust att lite försynt harkla sig och påpeka att den här typen av aktiviteter knappast förekom när Sverige hade ett pensionssystem där pengarna förvaltades gemensamt och utan de privata vinstintressen vi ser numera.

* * *

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna lämnade på tisdagen sitt förslag till budget i regionen.

Det blev Anders Henrikssons sista budget som landstingsstyrelsens ordförande och att döma av hans kommentarer också den han ansåg var den bästa.

Nu blir det spännande att se om högeroppositionen lämnar sina budgetförslag utan den av majoriteten föreslagna skattehöjning som bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare har kritiserat.

* * *

Viktigt och välkommet att Sverige stoppar exporten av krigsmateriel till Turkiet efter beslut av Inspektionen av strategiska produkter.

* * *

Efter helgens högdramatiska match på Bergavik IP blir det alltså kvalspel till fotbollens division 1 för IFK Berga.

Det ser man ju fram emot.