Bland drottningar, kungar och skådespelare

Ledare Artikeln publicerades
I morgon torsdag besöker Gudmundur Thorarinsson Sveriges ambassad i Island. Här med USA:s Boris Fischer och Sovjetunionens Boris Spassky på var sin sida i samband med det klassiska mästarmötet i Reykjavik 1972.
Foto: /TT
I morgon torsdag besöker Gudmundur Thorarinsson Sveriges ambassad i Island. Här med USA:s Boris Fischer och Sovjetunionens Boris Spassky på var sin sida i samband med det klassiska mästarmötet i Reykjavik 1972.

I maj 1968 slog Alexandra Charles upp portarna till sin heta nattklubb Alexandra´s på Strand hotell i Stockholm. Invigningskvällen var Monica Zetterlund på plats och redan kvällen efter kom kronprins Carl Gustaf med flickvännen och skådespelerskan Pia Degermark, som året innan fått sitt internationella genombrott med filmen Elvira Madigan.

Alexandras succé var total och efter den kvällen var Alexandra Charles Sveriges oomtvistade nattklubbsdrottning i mer än 20 år.

Nästan på dagen 50 år senare, ikväll onsdag, kommer Alexandra till det svenska residenset i Reykjavik för att lansera sin ideella kvinnohälsoorganisation 1.6 miljonersklubben i Island. Klubben arbetar målmedvetet för att öka resurserna för forskning- och sjukvård kopplad till sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Jag har bjudit in ett 30-tal opinionsbildare, läkare, forskare, politiker, journalister och ambassadörer.

Alexandra har för länge sedan lämnat det glamorösa nattklubbslivet och dansgolvet, idag tas hon emot som en drottning för sin kamp för att genusaspekten ska vara en obligatorisk del i all medicinsk forskning och läkarutbildning.

Jag hinner knappt städa undan disken, innan det är dags att duka fram för att välkomna författare Gudmundur Thorarinsson till torsdagskvällens resa i tiden.

Det var Thorarinsson som fick svart kung att ställas mot vit i det historiska världsmästarmötet i schack 1972 mellan Bobby Fisher från USA och Boris Spassky Sovjetunionen. Han drog spelet till Reykjavik och var matchmaker under de sex veckor som mästarmötet pågick. 21 gastkramande spännande spel som följdes av hela världen.

Spindelmannen Tobey Maguire gör rollen som Bobby Fisher i filmen Pawn Sacrifice, som speglar drabbningen i Reykjavik. Thorarinsson är kung i den internationella schackvärlden, men starkt ifrågasatt som författare och historiker.

I sin senaste bok presenterar han bland annat teorin att Islands första bosättare på 800-talet härstammade från mongolernas rike. Inte från Norge eller Irland som brukligt berättas.

Han finner stöd i att isländsk och mongolisk brottning båda börjar med att kombattanterna dansar och håller i varandras stora bälten. Utöver det konstaterar Thorarinsson att varken danska eller norska hästar töltar, men det gör isländska och mongoliska.

De isländska historiska berättelserna, sagorna är från 800 talet och nedtecknade fyra århundraden senare på 1250-talet, vid tiden när ”Erik den läspe och halte” styrde Sverige, med tre krönta leoparder (!) i sin vapensköld.

– Varför var det just här man skrev poesi och historiska berättelser och inte i Sverige, Norge eller Danmark, frågar Thorarinsson retoriskt.

Hans teori är att kunskapen kom från ett annat folk, ett skrivande folk. Historikerna skakar sina huvuden.