Ingenting överraskar längre med Sverigedemokraterna

Ledare Artikeln publicerades
Kristina Winberg (SD) stryks från valsedeln och utesluts ur partiet med omedelbar verkan.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Kristina Winberg (SD) stryks från valsedeln och utesluts ur partiet med omedelbar verkan.

Sent på söndagskvällen kom beskedet att Sverigedemokraterna petar EU-parlamentarikern Kristina Winberg från valsedeln och drar in hennes medlemskap i partiet.

Får man tro tidningen Expressen slog Winberg nyligen larm om att hennes SD-kollega i parlamentet Peter Lundgren hade varit ovälkommet närgången mot en kvinna i samband med ett partiarrangemang förra året.

Winbergs version om att han tafsat på kvinnans bröst bekräftas också till stor del av Lundgren själv i Expressen som menar att det var en hel del alkohol inblandat.

Lundgren är partiets toppnamn i valet på söndag.

Enligt Sverigedemokraterna handlar beskedet om petning och uteslutning om ”upprepade händelser” där Winberg ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal – men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen.”

Exakt vad som skett bakom draperierna lär väl klarna så småningom.

I varje annat parti hade övergreppet och petningen varit både överraskande, sensationellt och uppseendeväckande. Då talar vi inte enbart om själva ofredandet i sig – det är nog så allvarligt – utan också att en så ledande politiker och kandidat som Winberg stryks från valsedeln bara en vecka innan valdagen.

Men eftersom det handlar om Jimmie Åkessons parti kan knappast någon ramla av stolen av förvåning.

Intrycket är att i det partiet kan man både vifta med järnrör, uttrycka sig främlingsfientligt och i övrigt ge prov på mindre omdömesgillt agerande; det föranleder ingen uteslutning.

Men om en kvinna slår larm om att en ledande manlig politiker begår ett övergrepp mot en annan kvinna; ja då ryker man direkt från valsedeln och får medlemskapet indraget.

Denna skandal kommer emellertid knappast få några dramatiska konsekvenser för valutgången på söndag.

Någonting säger nämligen att rätt många SD-väljare genom åren har blivit immuna mot dylika skandaler att de inte kommer att byta parti.

Snarare kan man anta att vissa högerextrema aktivister kommer anklaga Winberg för att vara illojal mot partiet och medierna för partiskhet eftersom de alls rapporterar om saken. Att Donald Trump kunde bli vald till USA:s president, trots rapporter om att i både och ord handling ha betett sig illa mot kvinnor, bär syn för sägen.