Inget dukat bord för Hallengren

Ledare Artikeln publicerades
Lena Hallengren kommer till ett allt annat än dukat bord, särskilt med tanke på den skoningslösa kritiken mot den tidigare hanteringen av just LSS.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Lena Hallengren kommer till ett allt annat än dukat bord, särskilt med tanke på den skoningslösa kritiken mot den tidigare hanteringen av just LSS.

Femton år efter att hon första gången utsågs till statsråd gör Lena Hallengren comeback i regeringen.

I veckan blev det klart att Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér avgår. Efter att ha fått ett nytt uppdrag i FN:s Kvinnoorganisation, lämnar Regnér sin ministerpost.

Under torsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven det nya statsråd som ska ta plats i regeringen. Klart blev att Lena Hallengren från Kalmar blir den som tar över Regnérs portfölj och ska därmed axla de frågor som rör barn, äldre och jämställdhet.

På Hallengrens bord landar framför allt den laddade frågan om LSS. Ministerbytet kan innebära en nödvändig nystart för frågan om den statliga assistansen till sjuka och funktionshindrade, som betyder mycket för många människor i vardagen och kommer att bli viktig i valet.

Att den nya ministern kommer från Kalmar är en händelse som ser ut som en tanke. Socialdemokraterna i Kalmar län är ett av de distrikt som varit mest högljudda i den partiinterna debatten efter att många fall av indragen assistans uppmärksammats.

Som ny ansvarig minister kommer Lena Hallengren att sättas på prov direkt. Hon kommer till ett allt annat än dukat bord, särskilt med tanke på den skoningslösa kritiken mot den tidigare hanteringen av just LSS.

Men Hallengren är, med sina många år i ungdomsförbundet SSU, riksdagen, och som minister i Göran Perssons regering, en erfaren politiker.

Statsminister Stefan Löfven har säkert valt att rekrytera just henne med detta i åtanke. Det är bara ett halvår kvar till valet, och Socialdemokraterna behöver lösa frågan om LSS:en i god tid innan svenska folket ska lägga sina röster.

Just med så kort tid kvar till valet kommer tiden att uträtta stordåd vara begränsad för den nya ministern. Men barn, äldre, och jämställdhet är viktiga profilfrågor för Socialdemokraterna. Vikten av en tydlig linje och ett ansvarstagande ledarskap inom de områdena är fundamentala om regeringen vill få väljarnas förtroende att sitta ytterligare fyra år.

Om Lena Hallengren klarar jobbet återstår att se, men känslan är att Löfven satsat på ett säkert kort.