Inget stack ut i jultalet

KOLUMN/Hans Bülow Artikeln publicerades
Centerledaren Annie Lööf höll jultal på Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm på tisdagen.
Foto:Anders Wiklund/TT
Centerledaren Annie Lööf höll jultal på Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm på tisdagen.

Centerledaren Annie Lööf höll jultal på tisdagen. Det var dagen efter SVT startade sin serie om en av hennes företrädare Thorbjörn Fälldin. Visst hade det varit intressant att höra vad dagens centerledare har att säga om Fälldins väg till statsministerposten på 70-talet.

Ytterligare en del i SVT-serien kommer på måndag nästa vecka. Det går att se båda delarna på SVT Play redan nu. Självklart måste dagens centerledning kommentera SVT:s dokumentärserie om Thorbjörn Fälldin när serien är avslutad. Hur värderas Fälldin av dagens centerparti?

Centerpartiet var under 70-talet det stora borgerliga oppositionspartiet - mycket tack vare Fälldins insatser som kärnkraftsmotståndare. Alla som kände honom närmare visste att han var anti-socialist men också mot den tidens höger, Högerpartiet till 1969 och därefter Moderaterna.

S-ledaren och statsministern Olof Palme varnade Fälldin för att sätta sig i högerburen när borgerligheten försökte bryta Socialdemokraternas långa regeringsinnehav på 70-talet.

  När Palme var statssekreterare hos Tage Erlander på 50-talet regerade Socialdemokraterna med Bondeförbundet - senare Centerpartiet. Erlander värdesatte centerledaren Gunnar Hedlund högt. För Hedlund och Fälldin var mittenpolitik själva fundamentet för partiets position på höger-vänsterskalan.

  I dag är det ingen inom Centern som talar om mittenpolitik. Den gick upp i rök med Maud Olofsson som partiledare. Centern är fast förankrad i det moderatledda Alliansblocket.

  Thorbjörn Fälldin agerade taktiskt huvudlöst när han lovade att inte sitta i en regering som startade nya kärnkraftverk på 70-talet. Han tvingades bryta sina löften som ny borgerlig statsminister och drog på sig en tung svekdebatt med efterföljande regeringskriser. Dagens centerledare Annie Lööf lovar och försäkrar att hon inte sätter sig i en regering som regerar med passivt eller aktivt stöd av främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

  Hur ska det löftet uppfyllas om valresultatet i september nästa år innebär att det blir en ny minoritetsregering men med en fortsatt högermajoritet i riksdagen? Alliansen är splittrad i regeringsfrågan. Likaså i migrationspolitiken.

  Men det är inget att prata om under ett jultal i december 2017.

  Lööf ägnar sig åt att analysera #meetoo-uppropen och föreslår strängare sex-lagstiftning samt vill se obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning på lärarhögskolan. Hon säger:

  - Det ska råda nolltolerans mot sexuella övergrepp, trakasserier och kränkningar. Nu är det dags för ett tryggare Sverige för alla.

  Alla håller säkert med Lööf i det ställningstagandet. Det blev därför ett jultal som inte stack ut.

  Hans Bülow

  Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran