Istappar, matmoms och en tårtgeneral

Ledare Artikeln publicerades
Bengt Kronblad.
Bengt Kronblad.

Var sjunde M-väljare är enligt en ny opinionsmätning beredd att stödrösta på ett annat parti.

Där tändes nog ett litet hopp för KD:s prövade aktivister. Frågan är dock hur många av dessa moderatväljare som verkligen går från ord till handling på valdagen.

Ebba Busch Thors parti har nämligen legat mycket lågt i opinionen under väldigt lång tid. Om partiet inte når fyraprocentsspärren ger sådana stödröster inte någon utväxling i borgerliga riksdagsmandat.

* * *

Efter 14 år som frispråkig ordförande lämnar nu Bengt Kronblad distriktsledningen för PRO.

Känner man Kronblad rätt, med allt det engagemang som finns hos ”Lindsdals borgmästare”, kan man dock vara absolut säker på att vi inte har sett eller hört det sista av honom.

* * *

Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade i Dagens Industri på onsdagen att han vill sänka skatten på de högsta inkomsterna och betala detta med höjd moms på maten och försämringar i a-kassan.

Det är ingen ny M-politik att förbättra för de bäst ställda på de sämst ställdas bekostnad. Skattesänkningar för vissa och sämre välfärd för andra. Ränderna går aldrig ur det gamla högerpartiet.

* * *

Alf Svensson, 79 år, öppnar alltså för comeback i valrörelsen.

Trots allt är det nog en bättre förstärkning till de krisande Kristdemokraterna än partiledarens nya parhäst Bert Karlsson.

* * *

På förekommen anledning: den som äger en fastighet är enligt lag ansvarig för att plocka bort istappar.

* * *

Enligt Expressen planerar även Maud Olofsson (C) att göra come back i valrörelsen.

Med tanke på den gamla regeringens miljardfiasko kring Nuon, och hennes ansvar för detta, lär hon säkert inte bli samma tillgång för sitt parti som Alf Svensson kan bli för sitt.

* * *

Är det något som kan mobilisera S-väljare i valet så är det en större och tydligare konflikt mellan höger och vänster, grundad i olika sakfrågor – inte inställsamma inviter till marknadsliberala partier.

För de allra flesta möjliga S-väljare är det viktigare att få klart för sig vilken politik som partiet står för samt vilka idéer det har, än att ta del av förtida regeringsfrierier från ledande socialdemokrater till Centerpartiet.

Vilket får ses som ett välmenat råd till Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

* * *

Eftersom Kalmar kommun, enligt Ölandsbladet, skickat traktorer att hjälpa till med snöröjningen av en fotbollsplan i Färjestaden, får man anta att kommunen anser att arbetet är klart hemma på fastlandet.

Samt att det ger lite klirr i residensstadens kassa.

* * *

Hälso- och sjukvårdsbarometern, som publicerades häromdagen, visar att länsbornas förtroende för hälso- och sjukvården är högst i landet. Riktigt så har det inte låtit i sjukvårdsdebatten de senaste månaderna.

* * *

Klart man undrar vad Kalmarkrögaren och kungen av smörgåstårtor, Martin Nilsson, anser om att det nu går upp en film på biograferna med namnet ”Tårtgeneralen”, och som inte, såvitt jag vet, handlar om honom själv.

* * *

Får man tro väderprognoserna går det i alla fall mot vår, även om det går oändligt långsamt.

* * *

För siffernördarna:

Sveriges kommuner och landsting gick med ett samlat överskott på hela 26,4 miljarder förra året; det största överskott som man haft under 2000-talet.

Bland annat beror det på statliga bidrag av olika slag. Men framför allt på att skatteintäkterna ökat med hela fem procent senaste året.

* * *

Men man ska komma ihåg att det ser väldigt olika ut för olika kommuner. Och naturligtvis är inte överskotten någon garanti för att det kommer att finnas gott om pengar även kommande år.

Tvärtom vet vi att behoven av att investera i både förskolor, skolor, sjukvård och omsorg om äldre, samt i de välfärdsarbetare som ska arbeta där, kommer att vara ännu större de decennier som ligger framför oss.

Hur ska detta betalas och drivas?

Se där – en fråga att diskutera och ge besked om i valrörelsen!