”Kålle” talar på Första maj i Kalmar

Ledare Artikeln publicerades
Förra året talade och demonstrerade LO:s ordförande i Göteborg. I år blir det i Kalmar.
Foto: Adam Ihse/TT
Förra året talade och demonstrerade LO:s ordförande i Göteborg. I år blir det i Kalmar.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, avgående EU-parlamentarikern Anna Hedh och SSU:s länsordförande Daniel Nestor – så ser årets uppsättning talare ut på Första maj i Kalmar.

Att Landsorganisationen på denna högtidsdag skickar sin främste företrädare till Kalmar är en fjäder i hatten för de lokala arrangörerna. Man kan föreställa sig att de har jobbat hårt för den representationen.

”Kålle” Thorwaldsson – ursprungligen från småländska Kosta – blir ett riktigt dragplåster i firandet. Vid sidan om socialdemokratiska partiets ordförande Stefan Löfven är nämligen Thorwaldsson det tyngsta namnet som arbetarrörelsen kan ställa på fötter.

Med det samarbete som partiet har med Miljöpartiet i regeringen samt med Centerpartiet och Liberalerna i riksdagen är det särskilt viktigt att slå fast att Första maj är ett arrangemang mellan Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Det är inte en dag då fackföreningsrörelsen demonstrerar med regeringen, utan tillsammans med det socialdemokratiska partiet.

Första maj är ett av tydligaste uttrycken för den facklig-politiska samverkan som finns mellan arbetarrörelsen båda grenar. Det är en dag för både samhällskritik och sammanhållning, för både värderingar och vägval.

Naturligtvis kommer Thorwaldsson att ta chansen att kritisera regeringen från vänster på det sätt som han och hans organisation hittills har gjort.

Han lär ge sig på januariavtalets skrivningar om arbetsrätt, marknadshyror och inkomstskattesänkningar för höginkomsttagare.

Han kommer att kräva ökade insatser mot arbetslösheten och större insatser för utbildning och en stärkt välfärd.

Med säkerhet kommer han också att understryka betydelsen av en fortsatt facklig-politiska samverkan, eftersom det är den bästa möjligheten som Sveriges löntagare har att påverka politiken.

De borgerliga och Sverigedemokraterna kommer inte att komma undan när han lägger ut texten.

Den i allmänhet jovialiske LO-ordföranden Thorwaldsson är en erkänt mycket duktig talare som brukar ha förmågan att blanda allvar och humor när han framträder.

Tillsammans med Hedh och Nestor kan det bli en lika trevlig som intressant eftermiddag på Larmtorget i Kalmar på Första maj.