Kärnvapen, DDR-Sverige och "vågmästar-Centern"

Som jag ser det/Peter Akinder Artikeln publicerades
Ardalan Shekarabi
Foto:Janerik Henriksson/TT
Ardalan Shekarabi

Det var lovvärt att statsrådet Ardalan Shekarabi (S) och riksdagsledamoten Ali Espati (V) i veckan lät publicera en gemensam debattartikel som så tydligt tog ställning för att skattemedel ska användas för skola och äldreomsorg – inte till privata vinster.

Nu återstår att se hur propositionen i mars kommer att vara formulerad samt hur de borgerliga och Sverigedemokraterna ställer sig till denna uppfattning, som till stor del har stöd av svenska folket.

Blir det ett nej från högern återstår bara en sak: ta det konkreta förslaget och gör det till en socialdemokratisk valfråga 2018.

* * *

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att antalet hemlösa som sover under bar himmel eller i offentliga utrymmen har ökat med närmare 400 personer sedan år 2011.

Frågan om uteliggare är sannerligen inte enkel, utan snarare mer komplicerad än vad man skulle kunna tro. Icke desto mindre måste det betraktas som ett misslyckande att så många tvingas sova utomhus i välfärdslandet Sverige.

* * *

En extremhögersajt rapporteras ha listat 83 656 personer som dömts för olika brott. Sidan är nu polisanmäld för grovt brott mot personuppgiftslagen och enligt den organisation som har anmält kan det handla om tusentals förtalsbrott.

Man kan i alla fall utgå ifrån att på den långa listan med dömda lär finnas rätt många, just det, högerextremister.

* * *

Visst är det kul att följa Charlotte Kallas framfart i skidspåren på helgerna.

Men har hon toppat formen för tidigt? OS är faktiskt mer än två månader bort.

* * *

Det blev alltså nya amorteringskrav när regeringen häromdagen gjorde förslaget från Finansinspektionen till sitt.

Man ska inte övertolka det begränsade fall vi haft i fastighetspriserna de senaste månaderna, särskilt med tanke på den hisnande uppgång som skett i de större städerna de senaste åren.

Men ännu skarpare amorteringskrav kan pressa priserna ytterligare utan att underlätta för bland annat unga människor att skaffa sig sitt första boende.

* * *

USA:s Natoambassadör Kay Bailey meddelade i veckan att om Sverige skriver på FN-förbudet mot kärnvapen så kan det skapa problem i banden med Nato.

En tydligare bekräftelse på att ett svenskt Natomedlemskap skulle riskera att sätta munkavle på Sveriges regering i utrikesfrågor är, faktiskt, rätt svår att tänka sig.

* * *

Får man tro Expressen reses nu interna krav på att Miljöpartiets bägge språkrör ska avgå.

Men det hjälpte inte när Åsa Romson förra våren fick bära hundhuvudet för kräftgången i opinionen och byttes ut.

Trots allt är nog partiets problem andra och betydligt större än vilka personer som företräder det.

* * *

Läser man SCB:s stora partisympatimätning, som presenterades på tisdagen, står det nog rätt klart att valet nästa år till stor del avgörs i den så kallade streckstriden.

Mycket talar för att alliansens chans att bli större än de rödgröna ligger i att Miljöpartiet ramlar ur riksdagen medan både Kristdemokraterna och Liberalerna klarar sig kvar.

Men ramlar ett borgerligt parti, eller varför inte två, ur den lagstiftande församlingen, blir det nog svårt för Ulf Kristersson (M) att få regera – oavsett hur det går för det gröna regeringspartiet.

Om nu inte både Sverigedemokraterna och Moderaterna gör kanonval och efter valet bestämmer sig för att slå ihop påsarna. Vilket man med tanke på som sagts under mandatperioden inte kan utesluta.

* * *

Fast man kan ju alltid spekulera kring vad som händer om både Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ramlar ur riksdagen.

Det är ju, faktiskt, fullt möjligt att dessa tre partier hamnar mellan 3-4 procent av rösterna, och det ”bara” blir fem partier kvar.

Vilket vi å andra sidan hade fram till 1988, då Miljöpartiet kom in i riksdagen för första gången.

Då skulle vi kunna ha ett läge där vågmästaren mellan ett rött och ett blått block blir – Centerpartiet!

* * *

Skolinspektionen har gjort klart att det krav på skoluniform som en friskola i Norrköping ställde på eleverna ej är acceptabelt.

”Hur man klär sig handlar om individens frihet och integritet. I både skollagen och läroplanen framgår att denna frihet är en del av den värdegrund som ska prägla skolans verksamhet”, skriver man.

Somliga motiveringar är starkare och skarpare än andra.

* * *

”Den jäveln”, sägs akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund ha sagt angående den så kallade Kulturprofilens läckage av litteraturpristagarnamn.

Just detta kraftuttryck tycks vara välfunnet gällande Kulturprofilens svinerier i flera andra sammanhang, men just i det här fallet är det diskutabelt, eftersom den utpekade faktiskt inte är ledamot av akademien.

Uppgifterna måste han ha fått av någon som är en av ”De aderton”, och Englunds kraftuttryck i fråga om läckage av namn på pristagare bör nog framför allt riktas mot den i församlingen som inte kunnat hålla tand för tunga.

* * *

Det rapporteras att en stor internationell undersökning visar att svenska skolelever har tagit stora steg framåt i fråga om läsförståelse.

Naturligtvis höll sig Liberalernas Jan Björklund framme och menade det berodde på den gamla alliansregeringens reformer.

Annan ansvarsfördelning har det varit från Björklunds sida de gånger som internationella rapporter visat att svenska elever halkat efter.

* * *

Det inkommer då och då mejl om att Liberalerna inte längre heter Folkpartiet, vilket ibland av ohejdad vana brukar smyga sig in i texter på ledarsidan.

Nu vet vi att inga kan påpeka och anmärka som just liberaler. Men naturligtvis är det alldeles korrekt eftersom Jan Björklunds parti numera heter just Liberalerna och ingenting annat.

Dessutom är ju Liberalerna ett parti utan så särskilt mycket folk bakom sig. Namnet Folkpartiet är alltså inte relevant i något avseende.

Så, visst, vi lovar att skärpa till oss på just denna punkt.

* * *

Äntligen är vi i december och slipper eländiga november.

* * *

Igår onsdag var det alltså 100 år sedan Finland blev självständig nation. Det uppmärksammades, naturligtvis, av Sveriges statsminister Stefan Löfven.

”Jag vill framföra hela den svenska befolkningens varmaste gratulationer på 100-årsdagen och jag ser fram emot de kommande 100 åren med fördjupat samarbete och fler hockeyfinaler mellan våra syskonländer.

Grattis Finland!”

Även i högtidliga sammanhang kan den gode Löfven ha glimten i ögat.

* * *

Klart det var en glädjande nyhet att ungdomsarbetslösheten har halverats på fem år, från 2012 till 2017.

Noterade att moderata Barometern-OT ägnade en ledare för att försöka ta udden ur denna framgång.

Med mindre än tio månader till valet är det spelets regler.

Men man kan ju tänka sig hur det hade låtit från de moderata megafonerna om Sverige haft en M-ledd regering som nått samma resultat.

Peter Akinder