KD-ledaren örfilar allianspartier

Ledare Artikeln publicerades
Ebba Busch Thor, KD, fortsätter dela ut örfilar till allianspartierna Centern och Liberalerna
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ebba Busch Thor, KD, fortsätter dela ut örfilar till allianspartierna Centern och Liberalerna

En gång i tiden när Alf Svensson hade inlett sin rekordlånga karriär som ledare för KDS, Kristen demokratiska samling ville partiet inte placera sig på höger-vänsterskalan. KDS (numera KD, Kristdemokraterna) ville stå utanför skalan.

Det var varken vänster eller höger. Men alla visste att KDS var ett ”icke-socialistiskt parti”. Därmed var man ett borgerligt parti.

Det gick några år och Alf Svensson erkände till slut att man var en del av borgerligheten. Om Jesus står till höger är ovisst.

Alf Svensson och hans parti var länge ett impopulärt parti bland de borgerliga riksdagspartierna. KD ansågs stjäla röster från de tre borgerliga partierna vilket gynnade Socialdemokraterna.

I mitten av 80-talet kom till slut Alf Svensson in i riksdagen med hjälp av Centern och Thorbjörn Fälldin. Efter 60- talet och början av 70-talet med vänstervindar i opinionen vände vinden till borgerlighetens fördel.

I den vindkantringen blåste KD också in i riksdagen 1991. Därtill hade Alf Svensson blivit folkkär på den borgerliga kanten. I hans parti var han en ljusgestalt som ingen vågade eller ville ifrågasätta. Under hans ledarskap hade partiets lite trista framtoning som frireligiöst och inåtvänt blivit mer modernt och i takt med tiden.

Partiet sa inte längre nej till aborter. Man sa ja till livet.

Etik och moral kom in i den inrikespolitiska debatten tack vare Alf Svensson. Han var partiets starkaste varumärke och partiet blev som störst i valet 1998. Man fick närmare tolv procent i väljarstöd.

Samtidigt slog också Vänsterpartiet rekord med lite fler röster än KD. KD siktade på att bli samma slags parti som tyska CDU, ett stort folkligt parti som haft partiledare som satt på sina poster i decennier. Men Alf Svensson blev aldrig någon Konrad Adenauer, Helmuth Kohl eller Angela Merkel.

Svensson lämnade över till Göran Hägglund och partiet krympte i val efter val.

KD fastnade till slut under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Alla trodde att KD skulle åka ur riksdagen. Men plötsligt gjorde den nye partiledaren Ebba Busch Thor (som tog hjälp av Bert Karlsson i Skara) ett rejält ryck i slutspurten av valrörelsen.

Hon hade tidigare lagt fast en stadig värdekonservativ kurs för partiet som var stolt över att ha skjutit sönder Decemberöverenskommelsen 2015.

KD har gått från att varken vara höger eller vänster till att bli ett värdekonservativt högerparti.

Förra veckan höll Ebba Busch Thor sitt hösttal på KD:s partifullmäktige i Stockholm. Först gav hon sina alliansvänner i Centern och Liberalerna en rejäl örfil och därefter öppnade hon famnen för de förlorade själarna att komma tillbaka till alliansen.

Busch Thor kan fortfarande inte begripa att Björklund, L, och Lööf, C, kunde svika i statsministeromröstningen om Ulf Kristersson, M. Det är svårt att förstå att KD-ledaren inte kan förstå Centerliberalernas vånda att rösta fram en borgerlig statsminister som får styra i beroendeställning till främlingsfientliga SD.

Busch Thor tycker att Annie Lööf, C, och Jan Björklund, L, har mest tänkt på sina egon i stället för Alliansen. Ska hon fortsätta hacka på Centerliberalerna blir det till slut en motattack. Så här långt har hon med sig delar av det splittrade liberala partiet.

Centern sluter upp bakom sin partiledare. Inom kort kan vi få besked om att Stefan Löfven tänker bilda en S-ledd regering som tolereras av Centerliberalerna. Då kan med andra ord allt avgöras om det blir en Löfven 2 regering.

I så fall blir det hårdare snytingar från KD-ledaren.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran