Kina visar sitt rätta ansikte

Ledare Artikeln publicerades
Kina spelar ett spel som diktaturer gjort länge. Det internettroll sysslar med idag är inget nytt.
Foto: Heiko,Junge
Kina spelar ett spel som diktaturer gjort länge. Det internettroll sysslar med idag är inget nytt.

Kina visar allt mer sitt rätta, auktoritära ansikte.

Svenska PEN-klubben beslutade att ge Tucholskypriset till den fängslade svensk-kinesiske utgivaren av regimkritisk litteratur Gui Minhai och kulturminister Amanda Lind (MP) skulle dela ut priset.

Då tog det hus i helvete på kinesiska ambassaden.

– Vi uppmanar Svenska PEN att ställa in priset till Gui Minhai omedelbart och den svenska regeringens representanter att inte närvara vid utdelningsceremonin, sa ambassadören som dessutom hotade med att kinesiska myndigheter ”behöver vidta åtgärder” om deras protester ignoreras.

Kinas ambassad haft sagt att Amanda Lind kan portas från att komma till Kina. Ambassadören kallade hennes medverkan ”ett allvarligt misstag”.

Förmodligen blir det inte mer än så för stunden. Priset är nu utdelat och Kina har kammat hem sin poäng: man håller ögonen på Sverige och tillåter inte någon som helst kritik av Kina gå opåtalad.

Det här kan tolkas som tyranniets futtighet, men tyvärr är det nog allvarligare än så. Kina är numera en ekonomisk supermakt med enormt inflytande över världens ekonomi. Men man vill också omsätta ekonomisk makt i politiskt inflytande. Det gör man först och främst genom att tysta kritiker.

Beteendet är för Sverige välbekant. På 1930-talet ägnade sig Tyskland efter nazisternas maktövertagande åt exakt samma uppträdande. All kritik som dök upp mot landet i pressen, filmer eller teaterföreställningar ledde till klagomål hos den svenska regeringen. Även den andra stora diktaturen vid den tiden, Sovjetunionen, påtalade gärna när man ogillade svensk kritik, men nazisterna var flitigast.

Problemet är att det är effektivt. Det finns alltid folk som säger att man inte behöver bråka så förbannat. Tänk på ekonomin! Tänk på jobben!

Det finns alltid folk som är villiga att använda yttrandefriheten som något som kan säljas ut tör att få något annat.

Det är lätt att det leder till självcensur bland skribenter också. Att man inte vill skriva kritiskt om ett land för att det blev sådant liv förra gången. Det är mänskligt att inte vilja bli utskälld och hånad i offentligheten.

Kina spelar ett spel som diktaturer gjort länge. Det internettroll sysslar med idag är inget nytt.

Att skrika ner sina kritiker är mobbares och tyranners maktspråk.

Sverige stod upp mot det nu. Det kommer att behövas igen.