Kommuner, klimat och kondomer

Ledare Artikeln publicerades

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesman, Emil Källström, vaknade tydligen i veckan inför kommunernas ekonomiska situation.

Han menade att det nog finns behov av ytterligare pengar redan i den så kallade vårbudgeten år 2020. Källström har alltså, om vi förstår saken rätt, kommit till slutsatsen att det som presenterades för några veckor sedan, och som riksdagen ännu inte beslutat om, redan för nästa år är otillräckligt.

Vi säger godmorgon till Emil Källström och önskar honom varmt välkommen till en ny dag i den så kallade verkligheten.

* * *

För andra året i rad rankas Sverige som det land i världen som har bäst anseende. Bland annat sägs vårt land vara vackert, transparent, ha en vänlig befolkning och en säker rättsstat.

Så brukar det, för att uttrycka sig milt, inte alltid låta i samhällsdebatten.

* * *

Klart att man nyligen studsade till inför vad prinsessan Madeleine uttryckte – apropå att pappa kungen uteslöt flera av barnbarnen från kungahuset; dock inte från kungafamiljen:

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, meddelade hon.

Med ett sådant argument kunde man nästan tro att Madeleine kommit ut som en tvättäkta republikan.

* * *

Mitt i den upphetsade diskussionen om migrationspolitiken tål det faktiskt att vi, någon gång, påminner varandra om att mottagandet av asylsökande faktiskt handlar om att skydda människor från förföljelse, tortyr eller dödsstraff.

* * *

På onsdagen var det alltså skyddsombudens dag.

Det uppmärksammades nog inte särskilt stort på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Partiet vill nämligen avskaffa de regionala skyddsombuden samt ta bort fackföreningarnas företräde att utse lokala skyddsombud.

* * *

Det är en hård värld när Handelsbanken redovisar en rörelsevinst om drygt 4,6 miljarder för årets tredje kvartal och nu ska genomföra ett omfattande sparprogram genom att stänga lokalkontor och säga upp 800 anställda.

* * *

Olov Abrahamsson på tidningen Norrländska Socialdemokraten påminner om att det i helgen var 102 år sedan som Socialdemokraterna och Liberalerna bildade en gemensam regering. En ministär med Hjalmar Branting (S) och Nils Edén (L) såg till att Sverige fick både allmän och lika rösträtt samt åtta timmars arbetsdag.

Ibland passerar historiens storheter tyst förbi.

* * *

De fem regioner som tecknade avtal med Apotekstjänst om leverans av sjukvårdsmaterial – vilket lett till stoppade operationer mm – tog tydligen, om man får tro SVT, inte ens referens på företaget.

Man kan anta att ansvariga för den upphandlingen har varsin välförtjänt uppsträckning att vänta.

* * *

När man ändå har fingrarna på tangentbordet kan man ju passa på att påminna om att Ebba Busch Thors kristdemokrater inte bara vill avskaffa den kostnadsfria mammografin.

I sin skuggbudget stryker man även kostnadsfri öppenvård för de över 85 år samt fri tandvård för de i åldrarna 20-23 år.

* * *

Som ett resultat av den fiaskoartade upphandlingen av sjukvårdsmaterial via Apotekstjänst har även kondomerna tagit slut hos smittskyddsenheten i region Uppsala.

* * *

Noterade att statsskulden nu, i kronor räknat, är nere på 1072 miljarder. Skulle inte bli förvånad om skulden kryper under 1000 miljarder innan mandatperioden är slut.

Under den nivån har den inte legat sedan i början av 90-talet.

Sett som andel av BNP, vilket i sammanhanget nästan är mer relevant, är skulden redan nere på 70-talsnivåer.

* * *

På onsdagen tog man sig ner till Linnéuniversitetet för att lyssna till vad statsminister Stefan Löfven hade att säga när han öppnade nationella innovationsrådets möte.

Det blev ett kort anförande om klimatet och om politikens möjligheter att i bred samverkan bygga ett mer hållbart samhälle.

Det fanns ett optimistiskt anslag hos statsministern i en tid som till stor del präglas av motsättningar och pessimism inför framtiden.

Vi får väl se vad som så småningom kommer ut av det arbete som bedrivs inom innovationsrådet.

* * *

Efter beskedet från Kommunal står det nu klart att även fackförbundet Pappers lämnar LO-samordningen inför den kommande avtalsrörelsen.

Självklart är det ett misslyckande för LO som samlade kraft för sina 14 medlemsförbund, men också för medlemsförbunden själva.

LO:s ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson hade sina poänger när han klargjorde att ”de enda som vinner på att vi inte är överens är våra motparter.”

* * *

Fast Kommunals ordförande Tobias Baudin var inte nådig.

Han menade att LO-förslaget om extra låglönepengar ”motsvarar inte ens ett myrsteg för att minska löneskillnaderna.”

* * *

Det är sannerligen inte att ta till överord att säga att det är en ödesmatch för Kalmar FF när man i helgen tar emot Falkenberg i säsongens sista allsvenska hemmamatch.

* * *

När riksbanken i dag torsdag lämnar nytt räntebesked talar allt för att reporäntan ligger kvar på dagens nivå.

Mest intressant blir hur banken bedömer utvecklingen för de kommande åren.

* * *

Till sist, glöm inte att natten till söndag ställa tillbaka klockan en timme.