Kristdemokraterna borde byta partinamn

Ledare Artikeln publicerades
Kristdemokraterna, här med sin partiledare Ebba Busch Thor, bör byta partinamn enligt Laila Naraghi.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Kristdemokraterna, här med sin partiledare Ebba Busch Thor, bör byta partinamn enligt Laila Naraghi.

Jag är inte uppvuxen i ett politiskt hem – däremot kyrkligt. På söndagarna gick vi i kyrkan, oftast i Döderhult där morfar med jämna mellanrum predikade, och jag gick självklart i söndagsskolan.

På köksbordet hemma stod en bössa från Lutherhjälpen med tecknade bibelfigurer på. Vi bad ofta bordsbön och alltid aftonbön. Och fortfarande är det för mig helt naturligt att avsluta kvällen med bön.

Av familjen lärde jag mig att tron tillhör det privata och att som mamma brukar säga ”alla blir heliga på sitt sätt”. Kanske hennes uppväxt i det månggudahövdade Indien bidragit till ödmjukheten inför människors olika sätt att be och tro.

Därför tar det emot att skriva detta. Jag är nämligen väldigt glad att få leva i ett sekulärt land. Där var och en får tro precis som den vill, och där politik och religion förväntas hållas åtskilda. Jag föddes i Teheran 1982, tre år efter vår tids kanske mest omtalade religiösa revolution – nämligen den islamiska som tvingade på Irans befolkning en extrem tolkning av landets majoritetsreligion. En sådan erfarenhet inbäddad i en familjs kollektiva minne påverkar ens tankar om religionens roll i samhället.

Men icke desto mindre har jag nu kommit till en punkt när jag vill försöka, faktiskt känner mig nödgad att försöka, formulera några rader om den oro jag – som troende och kristen – känner inför hur vår tro, kristendomen, utnyttjas i partipolitiken. Jag har länge tänkt på detta, men av respekt för religionen och vårt sekulära samhälle, valt att inte skriva om det – samma skäl som nu får mig att ändå lyfta pennan.

Det handlar om Kristdemokraternas agerande.

Nyligen rapporterades hur KD-toppen Lars Adaktusson var huvudtalare hos ett nätverk av ultrakonservativa högerpolitiker – där ledande personer hyllar fascismen, hetsar mot HBTQ-personer och journalister, och pekar ut den judiska affärsmannen George Soros som huvudfiende. Mönstren känns igen.

KD:s förstanamn till Europaparlamentet, Sara Skyttedal, har sagt sig inte kunna välja vem hon föredrar av Frankrikes president Macron och Ungerns premiärminister Orbán. Jag är ingen beundrare av Macron men han är demokrat. Till skillnad från Orbán. Är du demokratiskt sinnad borde valet därför vara enkelt – men inte för KD.

Under Ebba Busch Thors ledning har KD närmat sig SD, detta rasistiska parti sprunget ur den svenska nazismen. Med både ord och handling försöker hon göra SD rumsrent för att kunna ta regeringsmakten med hjälp av högerextremismen.

Det står varje parti fritt att föra vilken politik de vill, men med sitt val av namn bär KD ett stort ansvar för att inte släpa den kristna tron i smutsen.

När Moderaterna och Liberalerna bytte namn var det en angelägenhet för deras medlemmar. Men KD:s partinamn är bärare av något som för mig och många fler är mycket kärt – den kristna tron.

Av respekt för kristendomen och trons mysterium, och alla oss kristna, så skulle jag önska att Kristdemokraterna byter partinamn. De borde sluta profitera på det som för många är det allra heligaste.

Laila Naraghi

Kolumnisten är riksdagsledamot (S) från Oskarshamn