Låt oss fira det som gör oss till Sverige

Kolumn Artikeln publicerades
Vi svenskar har i generationer varit lyckligt lottade. I över två hundra år har vi levt i fred och sluppit krigens fasor och dessutom har vi haft turen att ha fantastiska grannländer, skriver Håkan Juholt i sin kolumn.
Foto: Privat
Vi svenskar har i generationer varit lyckligt lottade. I över två hundra år har vi levt i fred och sluppit krigens fasor och dessutom har vi haft turen att ha fantastiska grannländer, skriver Håkan Juholt i sin kolumn.

Köttbullar så klart. Och kroppkakor. Sill, Volvo, fullskalig älg och senaste Scaniahytten, direkt från Oskarshamn, på gatan framför ambassaden.

Kanelbullar, chokladhjul och ett ”Pippi-tält”.

Cider från Åbro, godis från Bubbs i Jönköping och en Spotifylista med Avicii, Taube och svenska sommarhits.

Fiskdamm och grill. Och Eggert som sjunger Cornelis. Trädplantering. Hjortron.

Jag listar. I mobilen och i ett block. Listar aktiviteter och svenska varumärken. Jag listar detaljerna kring 6 junifirandet i Reykjavik.

Dagen ska synas och kännas bra. I ambassadens interna PM har jag formulerat: 6 juni ska förmedla en varm, hjärtlig, inbjudande och positiv bild av Sverige och varumärket ”svenskt”.

Vi ska visa vad nationalism kan vara i en tid då den ofta utnyttjas för att ställa folk mot varandra och används för att utmåla en nation eller ett folkslag som särskilt överlägset.

Vi ska hissa flaggan i glad och varm stolthet över landet och oss alla som är Sverige. På det sätt vi ofta känner, inte minst utomlands.

Samhörighet och gemenskap. Inte ilska, hat och misstro.

Vad är det som är svenskt? Vad utmärker just oss, ett land vars nationalsång lyfter fram Norden och inte nationen?

”Ja, jag vill leva jag vill dö - i Norden.” Vad säger det om ett folk där skatteverket och alkoholmonopolet toppar förtroendelistan?

I livets stora frågor är naturligtvis inte vi svenskar annorlunda än andra. Alla människor i världen delar samma drömmar och samma strävan. Vi vill leva i trygghet, vi vill studera, arbeta och ha någonstans att bo. Vi kämpar för att våra barn ska få det bättre än vi själva. Universella värden.

Det har sagts att det är vårt bistra vinterklimat som gjort oss kreativa och innovativa. Kylan håller entreprenören och ingenjören i oss inomhus under stora delar av året. Där i bordslampans sken gick Sverige från fattigt bondesamhälle till ledande industrination.

Och kassören i fotbollsklubben, sekreteraren i PRO, studieledaren i handikappföreningen, vårt engagemang för varandra och vår förmåga att organisera oss för att göra vardagen och samhället lite bättre, är en unik blå-gul kraft. Den ska hyllas med ett fyrfaldigt leve denna dag.

Vi svenskar har i generationer varit lyckligt lottade. I över två hundra år har vi levt i fred och sluppit krigens fasor och dessutom har vi haft turen att ha fantastiska grannländer.

Också det är värt att hissa flaggan för.

Valet av Gustav Vasas till kung år 1523 och införandet av 1809 års regeringsform sätter inga hjärtan i brand och kan inte förmå oss att arrangera karnevalsliknande nationaldagsfirande, inte heller har vi slagit oss fria från ockupationsmakt eller tyrann.

Låt oss därför fira det som gör oss till Sverige.

Förskola och föräldraledighet, ABBA och Gyllene Tider, Volvo och isterband, slott och skärgård, älgar och lingon.

Fred och kärlek.

 

Håkan Juholt

Kolumnisten är Sveriges ambassadör i Island