Likhet inför lagen även för Rocky

Sverige Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump ringde upp Sveriges statsminister Stefan Löfven för att se vad han kunde göra för den häktade artisten amerikanske ASAP Rocky.

Den kände hiphopartisten ASAP Rocky sitter häktad i Sverige, misstänkt för misshandel. Reaktionerna på häktningen gör att man kan undra om mänga människor inte vill ha likhet inför lagen.
Foto: Charles Sykes
Den kände hiphopartisten ASAP Rocky sitter häktad i Sverige, misstänkt för misshandel. Reaktionerna på häktningen gör att man kan undra om mänga människor inte vill ha likhet inför lagen.

Löfven var nog inte glad åt samtalet, men svaret var åtminstone självklart: han kan inte ingripa alls.

Det är naturligtvis otroligt att USA:s president inte förstår den grundläggande delningen mellan den verkställande och den dömande makten i en demokrati, men samtidigt inte helt oväntat. Det är dock motbjudande och ironiskt att han ödslade tid på att ringa Sveriges statsminister i ett fall där lagen har sin gång samtidigt som hans vakter vid gränsen mot Mexiko bryter mot internationell lag genom att behandla asylsökande som brottslingar och skiljer barn och föräldrar åt.

Exakt vad som hände mellan ASAP Rocky och hans livvakter och de personer de kom bråk med under sitt Sverigebesök är omöjligt att som utomstående veta. Det finns en anmälan, det finns vittnen, det finns filmer som visar händelser där det förekommer våld. Ingen kan säga annat än att det finns skäl för en utredning. Ändå kampanjar människor som inte kan ha en aning om vad som verkligen hände för ASAP Rockys frisläppande.

Det är märkligt att många av de amerikaner som nu stöder ASAP Rocky missar parallellen med en färsk amerikansk skandal som visar vad sådant tänkande leder. Trumps arbetsmarknadsminister Alexander Acosta har fått avgå eftersom han som åklagare för drygt tio år sedan slöt ett avtal med mångmiljardären Jeffrey Epstein som gav 18 månader i fängelse för att ha anlitat en minderårig prostituerad. I praktiken blev det 13 månader med dagspermissioner sex dagar i veckan.

I själva verket fanns det tillräckligt med utredningsmaterial om Epsteins samröre med ett 40-tal minderåriga flickor för att sätta Epstein i fängelse för resten av livet, men inte förrän i år ogiltigförklarades avtalet Epstein slöt med åklagaren. I juli greps Epstein för nya anklagelser om trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Folk är rättmätigt upprörda över vad som hänt i fallet Epstein, men just sådant här är den naturliga följden av att ge rika, kända och mäktiga människor en gräddfil i rättsystemet.

Det här är inget nytt. Det verkar som att många anser att kändisskap höjer människor över alla misstankar eller att det ska göra kända personer immuna mot rättsväsendet. Det verkar onekligen också fungerat så i många fall: Bill Cosby och Jimmy Savile är exempel på personer som som kunde begå sexuella övergrepp i decennier i skydd av sitt kändisskap. kt.

En del hävdar att ASAP Rocky sitter häktad för att han är en känd svart hiphopartist. De vore förfärligt om det vore så. Men det vore minst lika illa om man valt att inte häkta honom för att han är en känd svart hiphopartist. Varken kändisskapet, hudfärgen eller yrket ska spela någon roll för det beslutet.

Därför är det överraskande att Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg börjar diskutera proportionalitet i Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Hon kan ju betvivla att det föreligger flyktfara, vilket är grunden för häktningen. Hon kan också kritisera att Sverige har långa häktningstider, vilket onekligen är ett problem. Med det är mera tveksamt om hon bör säga:

– Vad jag förstår så nödgades han att ställa in sin turné och det är stora konsekvenser. Det måste man sätta i proportion till det brott man misstänks för.

Om ASAP Rocky istället för världsberömd hiphopartist varit ett sopåkare från Harlem i New York på semester i Sverige, hade det gjort häktningen mer okej? Ska vi ha den typen av proportionalitet i våra domstolar? Ska det spela roll hur viktig man är i sitt yrkesliv när man anklagas för brott?

Skälet till att Jeffrey Epstein fick dagspermissioner var att han skulle kunna sköta sina företag. En vanlig löntagare eller småföretagare hade aldrig kommit undan med sådant.

Sveriges rättssystem har sina brister. Men vi måste tro och hoppas att det efter bästa förmåga arbetar med principen ”likhet inför lagen” som rättesnöre.

Om det inte råder likhet inför lagen i ett land, eroderar det från två håll: de rika, kända och privilegierade tror att de kan komma undan med vad som helst och vanliga människor som ser det, tappar förtroendet för rättsväsendet – och samhället.