Linde inget överraskande val

Ledare Artikeln publicerades
Ann Linde - ny utrikesminister efter Margot Wallström?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ann Linde - ny utrikesminister efter Margot Wallström?

Enligt Sveriges Television blir alltså statsrådet Ann Linde ny utrikesminister efter Margot Wallström.

Trots att Linde är ett förhållandevis okänt namn för den breda allmänheten är hon inte någon duvunge i utrikespolitiska sammanhang.

Hon har gedigen och dokumenterad erfarenhet av de internationella frågorna, både från departementsvärlden och inom arbetarrörelsen.

Redan på 1990-talet arbetade hon i regeringskansliet och har under flera år haft centrala uppdrag i kanslihuset. Hon har även haft uppgifter inom det socialdemokratiska partiet, bland annat som dess internationella sekreterare.

Hon har suttit i regeringen sedan år 2016, med ansvar för, bland annat, EU-frågor, utrikeshandel och frågor rörande Nordensamarbetet.

Man kan alltså förstå att Linde var ett av de namn som det spekulerades väldigt tidigt i när en ny främsta företrädare i Arvfurstens Palats skulle utses.

Stämmer SVT:s uppgifter är alltså inte utnämningen särskilt överraskande.

Naturligtvis är det omöjligt att på förhand veta om Ann Linde är ett bra val av statsminister Stefan Löfven till ett av regeringens absolut tyngsta uppdrag.

Liksom alla andra framstående politiker får hon bedömas efter sina gärningar. Förutsättningarna att lyckas i ämbetet finns emellertid på plats.

Dock borde Löfven, om det verkligen blir Linde som ny utrikesminister, fundera över sina rutiner för statsrådsutnämningar.

Det brukar nämligen tillhöra en statsministers exklusiva privilegium att presentera sina statsråd.

Att tillfråga en person för ett uppdrag i regeringen borde kunna ske under betydligt större sekretess än att namnet, vilket alltså tycks ha skett denna gång, läcker ut i medierna. Särskilt Göran Persson var en mästare i denna gren – och överraskade mer än en gång.

Rimligen ska även Löfven göra klart med en ny arbetsmarknadsminister när han idag läser upp sin regeringsförklaring.

Tydligen kommer en ny EU-kommission att presenteras på tisdagen och i den ingår arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Det kan alltså bli en lite mer omfattande regeringsombildning än vad många hade anledning att tro efter att regeringen bara arbetat i ett drygt halvår.