Lööfs lurendrejeri

Ledare Artikeln publicerades
Annie Lööf lovar 1 373 jobb i Kalmar län på mycket lösa boliner. Det är inte seriöst.
Foto:Thomas Johansson/TT
Annie Lööf lovar 1 373 jobb i Kalmar län på mycket lösa boliner. Det är inte seriöst.

Centerpartiet låter i en rapport meddela att de genom en särskild reform kommer att skapa 12 232 nya jobb på landsbygden och 1 373 i Kalmar län. Problemet är att påståendet är ett lurendrejeri.

Det handlar nämligen om en ännu en variant av den gamla regeringens omfattande anställningssubventioner.

Den här gången riktas rabatten mot alla som får sitt första jobb på arbetsmarknaden. Under de två första året betalar man inte någon arbetsgivareavgift för den anställde.

Totalt är det en reform som kostar statskassan, alltså skattebetalarna, hela tolv miljarder kronor. Det motsvarar lönekostnaden för cirka 25 000 lärare, poliser, sjuksköterskor och personal i hemtjänsten.

Man kan tycka vad man vill om att jobba med stora och breda anställningsrabatter. Under alliansregeringens år hade man sådana.

Resultatet blev att arbetslösheten steg till rekordnivåer, särskilt bland ungdomar. Men också långtidsarbetslösheten växte kraftigt.

Visserligen brukar borgerliga företrädare hävda att sysselsättningen steg. Men eftersom antalet jobb fortsatte att växa även efter att den nya regeringen tagit bort dessa subventioner så kan man verkligen diskutera effekterna.

Egentligen är det inte svårt att förstå. Arbetsgivare brukar anställa precis det antal som behövs för att klara den produktion som efterfrågan på företagets varor och tjänster motsvarar – varken fler eller färre.

Visst kan man peka på att kostnaden har betydelse.

Men behöver en arbetsgivare åtta anställda för att klara uppgifterna så blir det åtta anställda och inte nio även om kostnaden för den nionde är något lägre än för de andra.

Subventioner av detta slag innebär alltså mest att mellanskillnaden hamnar i fickan hos arbetsgivaren.

Skillnaden kan också bli att arbetsgivare väljer att anställa någon som bär med sig en subvention och avstår från att anställa någon som inte har det.

Men det totala antalet förändras knappast.

Om detta kan man emellertid alltid tvista. Kritik mot den gamla regeringens subventionslösningar var skoningslös. Detta tycks inte bekymra Centerpartiet.

Värre är att man beskriver effekten av sin politik tvärsäkert. Läser man det finstilta i underlagsrapporten påpekas visserligen att skattningen är osäker. Men partiet gör tydligt att det blir ”12 000 nya jobb på landsbygden” med denna reform.

Stannar vid denna siffra gör man dock inte.

För just Kalmar län ska, meddelar partiet, reformen innebära hela 1 373 jobb. I Högsby ska den leda till 15 jobb, i Oskarshamn 189 och i Nybro 93.

Självfallet är det oseriöst.

Att på detta sätt slå fast exakt antal nya jobb genom en reform är nämligen att lura människor och ställa ut förhoppningar som man själv, i det finstilta, säger att det finns osäkerhet omkring.

Annie Lööf och hennes centerpartiapologeter lär knappast bry sig om detta. Man tycker uppenbarligen att det just nu går så bra i opinionen att man kan påstå vad som helst.

Trovärdigt som regeringspolitik är detta lurendrejeri inte. Men kanske har partiet redan gett upp den saken?