Mikael Odenberg beredd att ta över efter Kinberg Batra

Ledare Artikeln publicerades

Partiveteranen Mikael Odenberg (M) lät på måndagen göra klart att han ställer sig till förfogande som ny partiledare efter Anna Kinberg Batra. Skulle han bli vald på moderatstämman i oktober är det en första klassens uppläxning av den nuvarande partiledningens politiska och parlamentariska strategi.

Den 63-årige Odenberg har nämligen inte bara varit synnerligen kritisk mot Kinberg Batras vägval i flera strategiska frågor – han har dessutom valt att vara öppen med det.

Den tidigare landstingspolitikern, riksdagsmannen, försvarsministern och generaldirektören har exempelvis helt underkänt partiledningens idé att samtala med och regera med stöd av Jimmie Åkessons högerextrema parti. Om inte de fyra allianspartierna blir större än de rödgröna säger sig Odenberg hellre öppna för samtal med Socialdemokraterna.

I sin tur innebär det att ett val av honom som partiledare att Moderaterna går samma väg som Liberalerna och Centerpartiet medan Kristdemokraterna lämnas ensamma med skammen.

Därmed skulle Moderaterna inte bara återupprätta sin heder utan också få möjlighet att ta tillbaka en stor del av de väljare man har förlorat det senaste halvåret till Centerpartiet; väljare som kan rösta på Moderaterna igen utan risk för att partiet ska ha aktivt samröre med Sverigedemokraterna.

Odenbergs kritik av misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist är kortsiktigt än mer brännande. Långt in i allmänborgerliga led finns mycket stor tveksamhet till att genom ett uttalat misstroende avsätta försvarsministern.

Mikael Odenberg har visat mycket liten förståelse för alliansens agerande i denna fråga. Han anser att försvarsministern är ”duglig”.

Varje stöd som Odenberg får av enskilda moderater eller länsförbund för ett partiledarskap lär uppfattas som ett stöd för hans uppfattning i denna fråga.

Visserligen säger sig den tidigare riksdagsledamoten ställa upp av ”plikt”. Men det är svårt att komma förbi känslan av att det någonstans också finns en viss lust till revansch för den frispråkige Odenberg. Han valdes nämligen år 2003 till sitt partis ekonomiske talesman samt gruppledare i riksdagen när Fredrik Reinfeldt var ny partiledare.

Att mot den bakgrunden, efter alliansens valseger 2006, snuvas på finansministerposten av Anders Borg och istället utses till försvarsminister var väl knappast vad Odenberg sett framför sig. Sedan, efter en bitter konflikt med samme Anders Borg, lämnade Odenberg under buller och bång även Försvarsdepartementet.

Skulle han komma tillbaka i politikens verkliga rampljus, denna gång som Moderaternas partiledare och alliansens statsministerkandidat, vore det naturligtvis en revansch som heter duga.