Mobilisering mot SD på arbetsplatserna

KOLUMN Artikeln publicerades
LO och LO:s förbund rustar sig för att möta medlemmarna på arbetsplatserna i kampen mot den samlade högern. Här LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Foto:Alexander Larsson Vierth/TT
LO och LO:s förbund rustar sig för att möta medlemmarna på arbetsplatserna i kampen mot den samlade högern. Här LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s förbund rustar sig för att möta medlemmarna på arbetsplatserna i kampen mot den samlade högern. Huvudmotståndarna är Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I veckan presenterade LO-ledningen en rapport som beskriver vilket slags högerparti SD är.

En gång i tiden stod slaget mot de Moskvartrogna kommunisterna på arbetsplatserna. Nu är det främlings- och arbetarfientliga SD som granskas i samtal och agitation.

Rapportförfattaren hos LO heter Maja Stiller och hon har läst mängder med dokument och budgetar från SD för att beskriva vilken slags arbetsmarknadspolitik SD driver.

Fram träder en bild av ett flipp-flopp-parti som lagar efter läge.

Stiller konstaterar att Sverigedemokraterna i praktiken vill ta bort anställningstryggheten för anställda i mindre företag.

Facket skall tämjas i SD:s Sverige genom att förstatliga arbetslöshetskassan. Det betyder att facket tappar medlemmar och styrka.

Det står i strid med svenska modellen. Det borde SD-ledningen veta.

Sverigedemokraterna har sagt ja till att stapla tillfälliga anställningar på varandra. Partiet är okunnigt om var fackföreningsrörelsen står i frågan.

SD är mot åtgärder för att få in nyanlända på arbetsmarknaden. SD sätter grupper mot varandra – svenskar mot invandrare. Klassperspektivet saknas helt.

Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius medverkade i ett panelsamtal med rapportförfattaren Maja Stiller och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på torsdagen.

Lodenius har bidragit med sina kunskaper i rapporten. Hon konstaterar att det finns en stor grupp konservativa arbetare som distanserar sig från feminism och jämställdhet, ”Blue labour”.

Den konservativa opinionen får inte underskattas. Ska tidigare socialdemokratiska arbetarväljare komma tillbaka till socialdemokratin under valen gäller det att vara konkret i analysen av vad för slags löntagarfientliga förslag SD lägger.

Här har LO:s fackligt förtroendevalda en nyckelställning i de samtal som nu ska börja på arbetsplatserna fram till valdagen i september.

Det är de lokala fackklubbarna som vet hur arbetsmarknadspolitiken/svenska modellen fungerar på arbetsplatserna.

Det räcker inte med att peka på SD:s rötter i nazismen. LO måste också göra en del av det jobb som journalisterna inte klarar av i sin granskning av SD som löntagarfientligt parti.

Löntagarnas vrede mot ökade orättvisor, ökade klyftor och en styrande elit ska riktas mot klassamhället. Inte mot invandrare.

LO har bestämt att 500 000 medlemmar ska få chansen att mötas av fackliga företrädare på arbetsplatserna eller via telefonsamtal i årets valrörelse.

Mobiliseringen kan nu börja.

HANS BÜLOW

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran