Moderat enpartiregering efter valet?

Ledare Artikeln publicerades

Kommer Sverige att få en moderat enpartiregering med Ulf Kristersson som statsminister efter valet?

Får man tro flera bedömare som tidningen Dagens Industri har talat med kan denna lösning på den borgerliga splittringen i regeringsfrågan bli verklighet.

Alldeles långsökt är det nämligen inte att tänka sig att det blir en högermajoritet i riksdagen även efter nästa val, där Sverigedemokraterna och alliansen – med eller utan Kristdemokraterna – tillsammans blir större än de rödgröna.

Liberalerna och Centerpartiet har emellertid förklarat att de inte tänker sätta sig i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna.

I grund och botten är det denna hållning som gör att inte redan dagens högermajoritet har kastat ut regeringen Löfven från Rosenbad till förmån för en alliansregering.

Moderaterna och Kristdemokraterna har däremot inte stängt dörren till Jimmie Åkesson. Man hävdar visserligen att man inte avser genomföra några förhandlingar med detta parti, men stöd för sin politik och en regering tar man gladeligen emot.

Att ett sådant stöd med självklarhet skulle villkoras med att SD nog vill ha åtminstone några samtal med den regering man ger ett handtag är ingenting som varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor talar särskilt högt om.

Efter valet kommer riksdagen att genomföra en obligatorisk statsministeromröstning. För att bli vald till statsminister krävs inte att talmannens förslag har en majoritet bakom sig. Statsministern blir utsedd så länge det inte bildas en majoritet emot.

Det betyder att Liberalerna och Centerpartiet skulle kunna markera demonstrativt och principiellt mot SD-stödet för Kristersson som statsminister genom att lägga ner sina röster. Förmodligen skulle moderatledaren bli vald till regeringschef ändå, eftersom de rödgröna partierna inte räcker för att skapa en majoritet mot honom.

Således skulle Ulf Kristersson kunna träda till som statsminister för en ren M-regering, eller en regering bestående av M och KD. Kristersson kan förhandla i omgångar med både Sverigedemokraterna liksom med Liberalerna och Centerpartiet för att vinna majoritet för sina förslag.

Jan Björklund och Annie Lööf behöver aldrig ta i SD med tång. Den saken löser Kristersson själv.

Redan denna mandatperiod har denna oheliga högerallians fällt både en statsbudget, tvingat statsråd att avgå samt göra en beställning till regeringen om att införa en stupstock i sjukförsäkringen.

Om vi inte har sett högerpolitik förr, skulle svenska folket med en sådan lösning få uppleva det under nästa mandatperiod. En ren M-regering har vi inte haft sedan i slutet på 1920-talet.

Peter Akinder