Moderatledningens symboliska uppsträckning

Ledare Artikeln publicerades
M-riksdagsledamoten Hanif Bali uppmanas nu, efter några kritiska inlägg mot Carl Bildt, att lämna två utskottsplatser i riksdagen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
M-riksdagsledamoten Hanif Bali uppmanas nu, efter några kritiska inlägg mot Carl Bildt, att lämna två utskottsplatser i riksdagen.

Moderaterna meddelade på onsdagseftermiddagen att den kontroversielle riksdagsledamoten Hanif Bali (M) uppmanats att lämna sina två utskottsplatser. Inom det gamla högerpartiet finns säkert förväntningar om att folk därmed ska tro att partiledaren Ulf Kristersson sist och slutligen har tagit itu med Bali och hans provocerande twittrande.

Riktigt så enkelt är det emellertid inte. Hanif Bali har nämligen genom åren gjort sig känd för ett tonläge på nätet som ofta saknar anständighet.

Han har hånat meningsmotståndare, sparkat nedåt mot fattiga och flyktingar och rent allmänt betett sig på ett sätt i sociala medier som knappast är värdigt en ledamot av den lagstiftande församlingen.

Detta har alldeles uppenbart tolererats och accepterats av Moderaterna.

Efter att den lokala Kalmarmoderaten Christina Fosnes i helgen, på Facebook, slagit fast att det vore ”en skam” om hennes parti satte stopp för Bali, består intrycket att man brett inom partiet dessutom har välkomnat honom som som någon som inte bara tänjer på gränserna utan också flyttar dem.

Alltsammans, förmodligen, i en förhoppning om att vinna anklang hos väljare som lutar lite mer åt höger än de rent allmänborgerliga.

Men så kom onsdagen – och Bali fann det lite överraskande lämpligt att göra en attack på självaste Carl Bildt. Bali menade, bland annat, att den gamle partiledaren, statsministern och utrikesministern är ”en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”.

Visserligen menar även denna ledarsida att Bildt knappast har varit någon av Sveriges mest framgångsrika politiker. Men så får man tydligen inte säga inom Moderaterna. Reinfeldt, Lundgren, Holmberg och åtskilliga andra får man kritisera, men inte ers kungliga höghet Carl Bildt, ty då är gränsen passerad med råge.

Således blev det på onsdagen krismöte i den moderata riksdagsgruppen. Det rapporterades om hur frustrerad partiledaren Ulf Kristersson var.

Beskedet som kom var att Bali uppmanades att lämna sina två utskottsplatser.

Visserligen kan inte ett parti avsätta någon från sitt ledamotskap i riksdagen, men det är klart att en uppmaning att lämna två suppleantplatser får ses som en symbolisk uppsträckning men knappast mer än så.

Man ska emellertid inte vara övertygad om att historien därmed är slut.

Förvånad ska ingen bli om Bali så småningom, när dammet har lagt sig, är tillbaka i ett nytt riksdagsutskott med mobiltelefonen i hand och fingret på skärmen – redo för nya digitala hånfullheter. Möjligen kan läget bli sådant att han själv lämnar partiet men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Eller att han lämnar riksdagen men finns kvar i partiet. Det återstår att se.

Man kan dock summera alltsammans med att Moderaterna under flera år har visat fördragsamhet med Balis olika utfall, på samma sätt som partiet har tolererat andra i riksdagsgruppen som knappast heller i olika sociala medier har skänkt partiet den aktning och respekt som det nog önskar ha.

Moderaterna är alltså, tydligen, ett parti som gärna låter sina företrädare bete sig nästan precis hur som helst på nätet – så länge de inte angriper Carl Bildt.