Mungipor, ränteavdrag och Kalle Anka

Ledare Artikeln publicerades
B-G Svedjenäs
Foto:Anders Johansson
B-G Svedjenäs

Centerns partistämma inleds i dag torsdag. Det är ett parti som mår förhållandevis bra som samlas i Malmö. Annie Lööfs parti är nog i själva verket det enda på den borgerliga kanten som numera har mungiporna uppe.

Jämför man med läget inför förra valet riskerar man inte att ramla ur riksdagen. Tidigare krav på allehanda tokigheter som månggifte, avskaffad skolplikt och borttagen statlig inkomstskatt är lagda åt sidan. Om det gäller för all framtid återstår dock att se.

Partiet har levt mycket gott på Moderaternas genomklappning i opinionen, framför allt efter avgående Anna Kinberg Batras maktpolitiska närmande till Sverigedemokraterna.

* * *

Ett problem för Centerpartiet i allmänhet och fyrpartialliansen i synnerhet är dock att möjligheten att tala sakfrågor hamnar i bakgrunden så länge man inte har klargjort sin uppfattning i regeringsfrågan.

Moderaterna och Kristdemokraterna kan alldeles uppenbart tänka sig att regera med stöd av Jimmie Åkessons parti, medan Liberalerna och Centerpartiet inte för allt smör i Småland är intresserade av något sådant. Med andra ord måste någon vika ner sig.

Här bör nog alliansen så snabbt som möjligt ge ett gemensamt besked – oavsett vilket det blir. Annars lär denna fråga förfölja dem hela vägen in till valdagen, och kanske även längre än så.

* * *

Noterar att åsiktsmaskinen från Ängö, B-G Svedjenäs, har återupptagit bloggandet om både stort och smått samt ditt och datt.

Kanske blir resultatet att Svedjenäs lyckas ta sig tillbaka in på denna tidnings maktlista som brukar presenteras runt årsskiftet?

* * *

Sällan har så många högerextrema röster på nätet understrukit betydelsen av att inte publicera namn eller döma någon på förhand, som när en av Sverigedemokraternas riksdagsmän nu anklagas för ett sexuellt övergrepp.

Man kan misstänka att det hade varit ett annat ljud i skällan om den anklagade hade varit asylsökande eller företrätt ett annat parti.

* * *

För sjätte månaden i rad är det starkare tillväxt än normalt i industrin. Det rapporterar Konjunkturinstitutet. Vilket nog, trots allt, säger mer om företagsklimatet än Svenskt Näringslivs ranking på Kalle Anka-nivå som presenterades i veckan.

Det är faktiskt svårt att förstå att så många, år efter år, tar denna kampanj på så stort allvar.

* * *

Efter att ha kritiserat den sittande majoriteten för arenauppgörelsen med Kalmar FF hade Moderaterna i veckan chansen att visa korten på allvar. Men när partiets representant i kommunstyrelsens arbetsutskott i Kalmar skulle rösta ja eller nej till förslaget blev det ett skarpt – avstår.

Det imponerade inte. Någonting säger att Christina Fosnes (M) har fått lite bakläxa i sin egen fullmäktigegrupp.

* * *

Finansminister Magdalena Andersson har börjat tänka högt om att eventuellt sänka dagens ränteavdrag. Sådant bör hon vara försiktig med, eftersom det skapar väldigt mycket oro.

Belånade hushåll har rimligen lagt in avdragen i kalkylerna när man skaffat sig sitt boende.

Man får inte leka med hushållens privatekonomi hur som helst.Ska ränteavdragen alls förändras är det ingenting som en finansminister ska spekulera i utan sjösätta som en reform över blockgränsen – samt med åtgärder för att skydda de hushåll som redan lever med små ekonomiska marginaler.

* * *

Klart det rymmer lite humor att kungen i skidspåret, Johan Olsson, ska vara med i årets upplaga av TV-programmet På Spåret. Vi får väl se om han stakar sig när svar ska ges.

* * *

Stefan Löfven hävdade på onsdaen att USA:s president Donald Trump, i samtal med honom, hade berömt Sverige för att det går så bra ekonomiskt.

När en sådan person, med det omdömet, hyllar Sverige är det klart man undrar hur orolig man ska bli.

* * *

Efter att under oppositionsåren ha varit försiktig med att skriva Stefan Löfven på näsan om vilka partier som Socialdemokraterna kan regera med, valde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att i veckan göra tummen ner för ett framtida samregerande med Liberalerna och Centerpartiet.

Och det kan man ju förstå.

Liberalerna har sin Natovurm och sin glasklara uppfattning i fråga om privata ägares rätt att plocka pengar ur skattefinansierad skola och äldreomsorg.

Centerpartiet har samtidigt gått åt höger med nya krav på avskaffad anställningstrygghet.

Mot bakgrund av storkoalitionen i Tyskland, som Socialdemokraterna kom mycket illa ur, förefaller det inte vara något för Stefan Löfvens parti att ställa sig i ledningen för en koalition med Liberalerna och Centerpartiet, även om läget efter valet kan göra det nödvändigt.

Däremot finns det poänger med att, i en tid där högerextrema krafter försöker vinna politiskt inflytande, samarbeta mer över blockgränsen när viktiga frågor ska avgöras.

* * *

På söndags väljs Ulf Kristersson till ny moderatledare. Det lär stjäla medieutrymme från Centerstämman. Betalt för gammal ost, kanske?

Peter Akinder