Presidenten var fel man på fel plats

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Alex Brandon

Donald Trump valde att göra det en amerikansk president ska göra efter katastrofer i USA – han besökte platsen för händelserna.

En amerikansk presidents uppgift när det hänt hemska saker är att vara den enande gestalten. Men vid masskjutningarna i El Paso, Texas och Dayton, Ohio kunde han omöjligen vara det.

El Paso är en stad där mer än 80 procent av befolkningen har latinamerikanska rötter. Den ligger praktiskt taget på gränsen till Mexiko.

Tjugo minuter före elva på förmiddagen i lördags gick en 21-årig man in på ett lokalt varuhus och öppnade eld mot oskyldiga kunder. Innan han greps hade han dödat 22 personer och skadat 24.

Det enda motiv som hittills någon kunnat hitta till masskjutningen är rasism. Mannen körde 100 mil från sin hemort innan han genomförde massakern. Mindre än en halvtimme innan skjutandet började tycks han ha publicerat ett manifest på nätet mot immigration som stödde sig på en rad högerextrema konspirationsteorier.

Det var därför El Paso-borna var minst sagt delade när Trump kom för att hedra de dödade. Mannen som talat om mexikaner som våldtäktsmän och rutinmässig kopplat immigranter till kriminalitet var inte rätt man i El Paso i dessa dagar.

Det fanns andra skäl också. Trump är emot hårdare vapenlagar i USA. Ett argument han lånat från vapenhobbyn NRA är att ”det enda som kan stoppa en beväpnad ond man är en beväpnad god man”.

Det fanns en soldat på permission vid varuhuset i El Paso och han gjorde en hjälteinsats med att få undan en stor grupp barn från platsen. Men han kunde inte stoppa skytten, som till sist togs av polisen. Strax efter midnatt till söndag öppnade en annan ung man eld utanför en bar i Dayton, Ohio. Han dödades av polis efter 30 sekunder. På den tiden hann han döda nio personer (bland annat sin syster) och skada 27.

Man kan inte påstå att ”goda män med vapen” är lösningen på USA:s problem med skjutvapen efter det.

I Sverige dog förra året 45 personer till följd av våld med skjutvapen. Det har, med all rätt, upprört många. Men siffran hade behövt mer än vara tio gånger så hög för att risken att råka ut för våld med skjutvapen skulle vara lika stor i Sverige som i USA. Den stora skillnaden mellan Sverige (och andra västländer) och USA är striktare vapenlagar.

I El Paso var Donald Trump fel person på fel plats därför att hans politik är fel.