Resultat och reformer i nya S-manifestet

Ledare Artikeln publicerades
Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Socialdemokraternas valmanifest och föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Socialdemokraternas valmanifest och föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.

De allra flesta väljare – oavsett sympatier – lär känna igen ansatsen i det socialdemokratiska valmanifestet som nu har presenterats. Här finns ett tydligt ställningstagande om att välfärden går före stora skattesänkningar. Här finns förslag på investeringar i samhällsbygget som bär socialdemokratins prägel.

Programmet tar sin utgångspunkt i att Socialdemokraterna har regerat Sverige under den senaste mandatperioden. Resultaten skäms inte för sig. Sysselsättningen har ökat med drygt 300 000 och underskotten i finanserna har vänts till överskott.

Sveriges ekonomiska styrka ska användas till investeringar och reformer som ökar tryggheten och jämlikheten.

Det handlar, bland mycket annat, om 100 000 fler utbildningsplatser, om minst 20 nya välfärdsmiljarder till kommunerna samt 15 miljarder riktade direkt till vård, skola och omsorg liksom en fortsatt utbyggnad och upprustning av trafikinfrastrukturen.

Det handlar om att anställa minst 14 000 fler inom våren och bygga fler äldreboenden.

Det handlar om att bekämpa arbetslösheten, fortsatta investera i miljön och i bostadsbyggandet samt skapa en tryggare arbetsrätt.

Det handlar om att avskaffa de sista resterna av den pensionärsskatt som den borgerliga regeringen införde samt höja pensionerna för de som arbetat ett helt arbetsliv med 5 000 kronor per år.

Det handlar om att stoppa vinstjakten i välfärden, införa fri entré även till regionala museer i hela landet och öka antalet polisanställda med 10 000.

Det handlar om att slå vakt om Sveriges millitära alliansfrihet och göra mycket mer för att hejda klimatutsläppen.

Ansatsen är bred. Partiet talar om det största trygghetsprogrammet i modern tid. Känner vi Socialdemokraterna rätt finns det också ekonomisk täckning för de höjda välfärdsambitionerna. Till skillnad mot de borgerliga partierna är manifestet inte fullt av stora löften om skattesänkningar.

Den enda verkliga nyheten som presenterades var en utbyggnad av föräldraförsäkringen. Alla familjer med barn i åldrarna 4-16 år får en extra veckas ledighet årligen.

Bara i Kalmar län handlar det om drygt 19 000 familjer som på detta sätt får vad som skulle kunna beskrivas som en extra semestervecka. Det finns naturligtvis goda poänger med denna reform som man räknar med kostar drygt fem miljarder kronor.

Det kan diskuteras om den så kallade familjeveckan verkligen står överst på listan när barnfamiljerna funderar över lösningar på dagens samhällsproblem.

Visst brottas många med utmaningen att få vardagen att gå ihop och säkert önskar sig alla föräldrar lite mer tid med sina barn. Men en annan angelägen reform – högre barn- och studiebidrag – lyser samtidigt med sin frånvaro i manifestet. Den borde ha funnits med.

Det återstår nu att se hur programmet, inklusive familjeveckan, tas emot i väljarkåren.

En svaghet, som inte är sakpolitisk, är att programmet lanseras med mindre än två veckor kvar till valdagen; dessutom när förtidsröstningen redan har pågått ett tag. Hinner medborgarna tillgodogöra sig innehållet?

Risken är dessutom att Socialdemokraterna drar på sig kritik, eller i alla fall en misstanke, om att familjeveckan kastas in i valrörelsens elfte timme för att rädda partiet undan en valförlust. Det är faktiskt onödigt hanterat av ett parti som naturligtvis haft sitt valmanifest förberett sedan en lång tid.