Röda kort och hänryckta pingstvänner

Ledare Artikeln publicerades
Rött kort för Fifapamparna – och det var inte en dag för tidigt. Fifa-ordföranden Sepp Blatter har under sitt ordförandeskap dragit ner internationella fotbollsförbundets anseende till bottennivåer. Den vandrande egotrippen och mansgrisen Michel Platini var en gång Europas bästa fotbollsspelare, men han har inte hållit den klassen som ordförande i europeiska fotbollsförbundet (Uefa).
Foto:Joakim Carlsson (illustration)
Rött kort för Fifapamparna – och det var inte en dag för tidigt. Fifa-ordföranden Sepp Blatter har under sitt ordförandeskap dragit ner internationella fotbollsförbundets anseende till bottennivåer. Den vandrande egotrippen och mansgrisen Michel Platini var en gång Europas bästa fotbollsspelare, men han har inte hållit den klassen som ordförande i europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Det har varit en fascinerande vecka.

Tältläger, var rubrikordet efter regeringens presskonferens igår, men allt regeringen gjorde var att öppna för möjligheten.

Istället är det arbetet med att inventera Sverige på jakt efter utrymmen som kan användas som bostäder som är den verkliga lösningen. Landets vandrarhem och campingar lär inte behöva bekymra sig över beläggningen den här vintern.

Läget är givetvis allvarligt, men ändå under kontroll. Vad som sker nu är samhällets funktioner måste ställas om efter behov som väldigt snabbt har uppkommit. Det är sådant vi måste klara.

Det betyder att kommunerna måste få mera pengar, vilket de nu också får. När Stefan Löfven blev partiledare, var det säkert helt andra typer av problem som han trodde skulle uppta det mesta av hans tid.

Jag kan tänka mig att han själv ibland önskat att han varit en politiker med internationell erfarenhet och retorisk begåvning i stil med Olof Palme, men Löfven gör det bästa med det han är och det han har.

Han viker inte när det gäller att Sverige ska stå upp för asylrätten. Även när det var motvind slogs han i EU för att flyktingar skulle få legala vägar till EU och att fler länder skulle ta emot människor på flykt.

Löfvens ord om ”handfast humanitet” har täckning i regeringens uppträdande. Det kan man vara stolt över.

Det är livsfarligt med pingstvänner i politiken. De är alldeles för benägna att bli hänryckta.

Det var det som hände på Kristdemokraternas riksting. Det uppstod hallelujastämning kring att riva upp Decemberöverenskommelsen.

Anstiftare och hejaklacksledare var vår egen provinsdemagog Anders Andersson. Det var verkligen sorgligt att se så stora delar av KD:s partistämma följa Råttfångaren från Järnforsen. Att han efter stämmans beslut hade den dåliga smaken att jämföra det med Berlinmurens fall, var bara stilenligt.

För vad har Anders Andersson och hans anhängare att erbjuda? I låda nummer ett ligger ingenting. I låda nummer två: kaos.

Om KD velat förhandla med regeringen och bryta upp den förödande blockpolitiken, hade situationen varit en annan. Men Kristdemokraterna pratar på fullaste allvar om att regeringen driver ”en socialistisk vänsterpolitik”.

Lägg märke till att så länge det var den borgerliga budgeten som regeringen administrerade var det inget problem. Men så snart den försöker genomföra sin egen politik är det för KD dags för avtalsbrott. Nu ska partiet med 16 riksdagsmandat genomföra en borgerlig kontrarevolution.

De övriga allianspartierna är precis som KD ohyggligt vindkänsliga och kunde givetvis inte hålla fast vid Decemberöverenskommelsen när KD hoppade av.

Det enda som skapats är frågor, men inga svar. DÖ ersätts av ett dödläge. Tror borgerligheten att opinionen gillar det bättre än Decemberöverenskommelsen?

Mest ansvarig för det hela är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Hon gav öppet klarsignal till rikstinget att torpedera Decemberöverenskommelsen genom att tona ner dess betydelse. Därmed underminerade hon i praktiken också sin egen ställning som efter ett halvår borde vara stark.

Men kombinationen usla opinionssiffror och att ta stryk inför öppen ridå ger ingen auktoritet. Man måste efter detta ifrågasätta hennes politiska fingertoppskänsla.

Avstängningen av internationella fotbollsförbundets, Fifas, ordförande Sepp Blatter och Uefas ordförande Michel Platini kom lite oväntat. Att Blatter skulle råka ut för den för eller senare stod klart, men Platini har hela tiden uppträtt som den sårade oskulden. Nu ska han förklara 17 miljoner kronor som han sådär apropå fått av Blatter.

Nu är fotbollsvärldens två mäktigaste valda ledare avstängda av Fifas etiska kommitté. Det är givetvis inte bra för fotbollen, men belyser också att den etiska kommittén levt en dörrmattetillvaro under många år. Blatter styrde som han ville i Fifa och när det började hetta till fanns det många i hans närhet som han kunde lämpa skulden på.

Nu har situationen förändrats, ironiskt nog i fotbollssammanhang genom amerikansk inblandning. I en utredning som inte hade med Fifa att göra dök namnet Chuck Blazer upp. Blazer är inte vem som helst – han har varit ordförande för det nordamerikanska fotbollsförbundet (CONCACAF) i över 20 år och suttit i Fifas exekutiva kommitté i 17 år.

FBI började nysta och upptäckte snart korruption åt alla håll. Blazer bestämde sig då för att vittna och mycket av det som sedan avslöjats har börjat med att Blazer talat om var man skulle börja titta.

De sju högt uppsatta medlemmar av Fifa som greps i Schweiz i maj är misstänkta för att tillsammans med några till ha tagit omkring 150 miljoner amerikanska dollar (cirka en miljard kronor) i mutor enbart i samband med fotbollsevenemang i Nord- och Sydamerika.

Verkligt spännande lär det bli om man går till botten med hur Ryssland fick världsmästerskapet 2018 och Qatar VM 2022. Ingen har någonsin trott att något annat än korruption låg bakom valet av de två värdländerna.

Allt tyder på att det länge pågått en miljardrullning utan gräns, långt borta från vinterträningar och ideella ungdomsledare.