Rörelsen sattes i rörelse

Ledare Artikeln publicerades
Socialdemokraterna runt om i länet har knackat många dörrar och samtalat med tusentals väljare.
Foto: Privat
Socialdemokraterna runt om i länet har knackat många dörrar och samtalat med tusentals väljare.

Även om det skaver att flera ledande socialdemokrater tycks se dryga 28 procent – partiets sämsta valresultat på 100 år – som en framgång går det inte att komma ifrån att Socialdemokraterna tycks ha drivit en framgångsrik valrörelse.

Den gamla sanningen att Socialdemokraterna inte vinner stöd under själva valkampanjerna kom nämligen nu på skam. Opinionssiffror på smärtsamt låga 23-24-25 procent bara dagarna innan valet vände på valdagen till ett resultat på dryga 28 procent.

Det representerar en stark uppgång som till stor del förklaras av många partiaktivisters insatser.

Runt om i landet har företrädare för Socialdemokraterna haft svindlande 1,7 miljoner samtal med väljarna. Bara i Kalmar kommun handlar det om hela 8 000 direkta samtal vid knackade dörrar. Många nya medlemmar rapporteras också ha värvats inte minst till SSU.

Man kan alltså förstå att partiets ordförande Stefan Löfven alldeles särskilt tackade valarbetarna när han framträdde på söndagens valvaka.

Företrädare för Socialdemokraterna i både Kalmar och i länet talar om en av de mest aktiva valrörelserna på år och dag. Ryktet om den politiska folkrörelsens död visade sig alltså vara grundfalskt.

Visserligen skiftar framgångarna resultatmässigt. Tillbakagången i den nya regionen liksom i vissa kommuner svider säkert. Till del kan åtskilliga resultat förklaras av en sjunkande rikstrend.

Men tillbakagången med nästan 14 procentenheter i kommunalvalet i Vimmerby stämmer till eftertanke.

Framgångar i kommunalvalen i Nybro och Borgholm sticker ut. I Nybro har Socialdemokraterna återtagit sin ställning som största parti och i Borgholm är partiet i kommunalvalet mer än dubbelt så stort som näst största partiet.

Socialdemokraterna är nu det klart största partiet i Mörbylånga.

Svårt är det också att gå förbi just Kalmar där partiet kommunalt samlar över 42 procent av väljarna.

Med det resultatet är man nästan tre gånger större än det näst största partiet. På den nationella nivån borde man uppmärksamma vad partiets företrädare här har gjort för att över tid vara så framgångsrika.

Sammantaget behåller Socialdemokraterna sin ställning som vår landsändas starkaste politiska kraft under mandatperioden. Exakt vad det innebär när olika former av samarbeten ska formas i kommunerna samt i regionen återstår att se.