Säger medlemmarna nej?

KOLUMN/Hans Bülow Artikeln publicerades

Historien upprepar sig aldrig, sägs det. Men ibland i politiken finns det politiska händelser som påminner om tidigare händelser i historien. I Tyskland är det just nu en pågående kris i inrikespolitiken.

Sedan förbundsdagsvalet i september ifjol har det inte funnits en riktig regering i Berlin. För första gången sitter ett högerextremt främlingsfientligt parti i förbundsdagen, Alternativ för Tyskland, AfD.

På den andra kanten finns ett vänsterparti med rötter i gamla DDR, Die Linke. Tysk politik är med andra ord hårt polariserat. Den demokratiskt svaga Weimarrepubliken hade också flera extrempartier i början på 30-talet och svaga regeringar med många val. Vi vet alla hur det slutade i januari 1933 när Adolf Hitler blev rikskansler.

Det betyder absolut inte att en högerextremist blir förbundskansler i slutänden av den inrikespolitiska krisen i Tyskland idag. Det kan mycket väl bli CDU-ledaren Angela Merkel igen. Hon vill till varje pris ha en majoritetsregering för att få stabilitet i styrningen av republiken. Svaga regeringar som kommer och går ska undvikas till nästan varje pris i Tyskland.

På onsdagen kom beskedet att det tyska Kristdemokraterna som är landets största parti (CDU/CSU) är överens om ett koalitionsavtal för en gemensam regering med Socialdemokraterna, SPD. Men saken är fortfarande inte avgjord. Innan det bildas en stor koalition mellan CDU/CSU och SPD ska medlemmarna i SPD ha en omröstning. Den kan sluta med ett nej och då blir det troligen ett nyval istället.

Det rimliga hade varit att CDU/CSU bildar en minoritetsregering som vi är vana vid i Sverige. Nyval kan förvärra krisen. CDU/CSU och SPD var valets stora förlorare i september. SPD:s ledare Martin Schultz meddelade på valnatten att nu går partiet i opposition efter fyra år i koalition med CDU/CSU. Det var helt rätt beslut.

Frau Merkel i CDU misslyckades att bilda en koalitionsregering med de tyska Liberalerna och Miljöpartiet. Schultz fick göra ett nytt försök att ingå i en CDU-ledd regering och nu finns ett koalitionsavtal klart.

Det som händer idag i Tyskland kan på motsvarande sätt också hända i Sverige efter valet i år. Alla håller det däremot för uteslutet att Stefan Löfven, S och Ulf Kristersson, M kan bilda en stor koalition. Sverige är inte Tyskland. En väl fungerande demokrati förutsätter att det finns partier som regerar och partier som opponerar.

Om det inte finns en sådan maktfördelning är det risk att extrempartier växer sig starka och politikerföraktet ökar. SPD:s medlemmar i Tyskland torde säga nej till en ny stor koalition tätt efter ett svidande valnederlag för snart ett halvår sedan.