Schyman kan aldrig släppa fram en M-regering

KOLUMN Artikeln publicerades
Allt står och faller med Gudrun Schyman om partiet ska komma in i riksdagen. Här med nya partiledarkollegan Gita Nabavi.
Foto:Emil Langvad/TT
Allt står och faller med Gudrun Schyman om partiet ska komma in i riksdagen. Här med nya partiledarkollegan Gita Nabavi.

Feministiskt initiativ har varit samlad till valkonferens och extra kongress i Malmö i helgen. Helt väntat toppas partiets riksdagsvalsedel av partigrundaren Gudrun Schyman. Allt står och faller med henne om partiet ska komma in i riksdagen.

Så har det varit i tidigare valrörelser och så blir det i årets valrörelse. Partiets vänsterfeministiska profil består. Schyman som toppkandidat kan aldrig medverka till att släppa fram en moderatledd regering.

Feministiskt initiativs svaga stöd i väljaropinionen ett halvår före valet skiljer sig inte mycket från Kristdemokraternas usla siffror. Båda partierna kan klara spärren och båda partierna kan misslyckas.

Det handlar återigen för väljarna om bortkastade röster. Gör Schyman en bra valrörelse eller gör Ebba Busch Thor en bättre valrörelse? Vi står inför ett rafflande riksdagsval i år. Varje röst räknas när så många partier pendlar runt riksdagsspärren.

Feministiskt initiativ borde ha gynnats av höstens och vinterns intensiva debatt kring manliga sextrakasserier mot kvinnor runt om i världen och i Sverige, #metoo. Schymans förkunnelse om manlig könsmaktsordning är mer relevant än någonsin tidigare.

Feministiskt initiativ fick 3,1 procent i senaste riksdagsvalet. Med fler kandidater och mer erfarenhet av politiskt arbete i kommuner, landsting och Europaparlamentet är Fi bättre rustat i årets valrörelse. Men i en valrörelse missgynnas Fi av att inte sitta i riksdagen.

Kryper opinionssiffrorna upp mot fyra procent det närmaste halvåret kan inget annat parti eller medierna ignorera Fi. Kommer partiet in i riksdagen blir partiet troligen en maktfaktor när en ny regering ska bildas.

Feminister med borgerliga sympatier har inget att hoppas på hos Fi.

Partiet är det enda parti som i ett alltmer spänt säkerhetspolitiskt läge runt Östersjön kräver militär nedrustning. Det är Fi:s största svaghet när det ska bli ett bredare parti och inte endast ett enfrågeparti.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran