Semester, sopkris och Spotify

Ledare Artikeln publicerades

Tänk att vi ska behöva ha denna enfaldiga debatt om svenskhet nu i sommar: om vem som egentligen är svensk och inte, om vilka religiösa högtider som man ska fira och på vilket sätt för att vara en riktig svensk, om hur man ska bete sig i olika sammanhang för att leva upp till det genuint svenska.

Det är alltid högern i olika former som driver diskussionen. I sommar har det varit Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor.

Som om det har blivit så viktigt att göra skillnad på människor, att sortera, dela upp, kategorisera, peka ut och peka finger. Det undergräver sammanhållning, skapar misstro och misstänksamhet och gör att många känner sig sårade, kränkta, hotade och utanför.

Borde det inte räcka med att konstatera att den är svensk som är svensk medborgare eller som känner sig och anser sig vara svensk? Samt att svenska lagar och regler gäller för alla – oavsett var vi är födda, vilken religiös övertygelse vi eventuellt har, vilken hud- och hårfärg vi är utrustade med, vad vi äter och hur vi väljer att klä oss?

* * *

Väldigt stark och imponerande insats av svenska damlandslaget i fotboll som kämpade sig fram till ett brons i världsmästerskapen.

* * *

Det är vällovligt att ansvariga statsrådet Ardalan Shekarabi (S) nu säger att resurserna till kommunerna måste öka liksom utjämningen mellan dem.

Men vi väntar med berömmet till de konkreta förslagen ligger på riksdagens bord, besluten är fattade och pengarna finns i skolan, vården och omsorgen.

* * *

Tydligen är det, enligt Dagens Nyheter, akut sopkris i Rom.

Det förhandlas om att skicka en del av de 19 000 ton som varje vecka produceras i den italienska huvudstaden till Stockholm. Finns det verkligen inget närmare alternativ?

Är det rimligt, framför allt ur miljösynpunkt, att skicka tusental ton sopor hundratals mil för att tas omhand?

* * *

Sveriges Radio berättade i veckan att ett 50-tal privata tandläkarkliniker har avslöjats med skattefusk i Skatteverkets riktade kontroll.

Kliniker rapporteras ha hittat på patienter medan andra har undanhållit information om Swish-betalningar från patienter eller helt enkelt meddelat behandlingar som aldrig utförts.

Det är bara för myndigheterna att borra vidare i dessa verksamheters affärer.

* * *

”Verklighetssafari”, sa alltså Jimmie Åkesson (SD) om att Stefan Löfven (S) åkte och pratade med människor i Ullared istället för att resa till Almedalsveckan.

Man får anta att det även sågs som en form av safari, fast i en helt annan verklighet, när Jimmy Åkesson deltog i aktiviteterna i Visby.

* * *

Det är en allvarlig och oroande signal att allt fler svenskar upplever sig ha sömnbesvär. Nya siffror från Folkhälsoinstitutet konstaterar att det framför allt är hos barn och unga som sömnproblemen ökar.

En orsak tros vara tiden som tillbringas framför olika skärmar.

Men utan att på något sätt förringa allvaret i ungas sömnproblem kan nog åtskilliga tonårsföräldrar även vittna om det rakt motsatta – att deras barn har svårt att vakna på morgonen och stiga upp i tid.

* * *

SCB:s senaste rapport om inkomstfördelningen, som denna ledarsida skrev om förra veckan, innehåller mer än ett bistert konstaterande att andelen med låg ekonomisk standard har fördubblats sedan början på 90-talet.

Den visar även att allt fler äldre arbetar högre upp i åldrarna.

År 2000 hade 18 procent av 67-åringarna löneinkomst. År 2017 hade den andelen ökat till 38 procent.

Mer än var fjärde 69-åring hade löneinkomst.

Man kan ju alltid hoppas att det beror på att fler äldre känner sig friska nog och har en vilja att arbeta högre upp i åldrarna, och inte att förklaringen är att de känner att de måste eftersom pensionerna är för dåliga.

* * *

Enligt en redovisad opinionsmätning från DI/Ipsos rasar näringslivstopparnas förtroende för Annie Lööf (C).

Tydligen var det inte populärt i de kretsarna att värnskatten avskaffas, arbetsrätten försvagas och marknadshyror för nybyggda hyresbostäder införs.

* * *

Med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna drev de styrande Sverigedemokraterna i Bromölla nyligen fram ett förbud mot att be på arbetstid.

Arbetstagares rätt till pauser i arbetet – som man rimligen själv bestämmer hur de ska disponeras – var uppenbarligen ingenting som extremalliansens företrädare reflekterade över.

Nu har en anställd socionom i kommunen valt att anmäla sig själv, eftersom hon, i arbetet med utsatta barn, vid flera tillfällen har bett tyst till Gud.

Hon är aktiv i Equmeniakyrkan och meddelar att hon tänker fortsätta att vid behov be en stilla bön på arbetstid.

– Jag vill visa solidaritet med andra trosuppfattningar. Jag gissar att de haft muslimer i åtanke när de fattat beslutet, säger hon till SVT.

Vilket nog säger rätt mycket om vad den styrande extremalliansen i kommunen sysslar med och i vilka vatten som M, KD och SD egentligen fiskar.

* * *

Enligt Aftonbladet har Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) återkommande och regelbunden kontakt om hur Sverige ska kunna byta regering.

Får man tro det sätt på vilket KD-ledaren numera intar sina luncher i riksdagshuset så är nog även Jimmie Åkesson (SD), om än inte fysiskt, med på ett litet hörn.

* * *

Streamingjätten Spotify får alltså, enligt en av cheferna, Katarina Berg, in hela 37 600 jobbansökningar varje månad.

Personalavdelningen lär inte sitta och rulla tummarna.

* * *

Säg så här: Kalmar FF:s tränare Magnus Pehrsson har en del att fundera på inför helgens viktiga bortamatch mot bottenlaget Athletic Eskilstuna.

* * *

Det är utmärkt att Trafikverket har fått regeringens uppdrag att utreda möjligheten att göra det lättare att åka nattåg från Sverige ner till kontinenten.

Sett till konsumenternas efterfrågan, inte minst denna sommar, är det märkligt att det inte redan finns sådana alternativ, utan att man ska behöva byta tåg flera gånger; dessutom ofta till mycket dyrare pris än att använda flyget.

Man kan nu hoppas att de svenska myndigheterna även lägger ner energi på att få tågtrafiken i Sverige att fungera väl.

* * *

Man kan konstatera att det inte ställdes många krav på skattesänkningar när partiledarna lade ut texten i Almedalen.

* * *

Sedan någon vecka har det politiska Sverige tagit semester.

Dock inte denna ledarsida. Från helgen och några veckor framöver försvaras färgerna av Anne-Marie Lindgren och Joakim Carlsson.