Skatt, bistånd och en storskola

Ledare Artikeln publicerades

Stefan Löfven har alltså ännu en gång fått förlängd tid av talmannen för att, om möjligt, kunna föra de pågående regeringsförhandlingarna i hamn. En första rapport ska lämnas till Andreas Norlén i morgon fredag.

På måndag i nästa vecka planeras det för att saken ska kommenteras offentligt. Då är det väl också tänkt att processen ska vara så nära mål att talmannen kan nominera Löfven som statsminister för beslut i riksdagen senare i veckan.

Men innan dess hinner det rinna oändliga mängder vatten under broarna till Helgeandsholmen där riksdagshuset ligger.

* * *

Nog för att man följer spelet kring regeringsmakten med visst intresse. Men man ska nog inte ta de olika uttalanden som nu fälls på största allvar.

I veckan skrev, exempelvis, Annie Lööf en debattartikel i Aftonbladet. Där menade hon att hennes parti hade fått ett skambud av Socialdemokraterna, men att Stefan Löfven skulle få en sista chans.

Artikeln gav närmast intryck av att vara formulerad i chock över att hennes parti inte redan hade nobben med vändande post, särskilt som man hade ställt politiska krav med ultimatum som man rimligen borde begripa att Socialdemokraterna inte bara kan svälja.

Att på det sättet deklarera ultimativa ståndpunkter och offentligt recensera sin motpart istället för att förhandla bakom stängda dörrar brukar annars bara den göra som vill att något ska misslyckas.

Det är lätt att spontant dra slutsatsen att det också har varit – och är – Centerpartiets mål, och att partiet efter att ha kunnat hänvisa till ett nej från Stefan Löfven ska kunna ge sitt stöd till Ulf Kristersson (M) som statsminister, trots dennes parlamentariska beroende av Sverigedemokraterna.

Men man ska, som sagt, inte ta allt som sägs utåt just nu på fullaste allvar.

Trots allt måste man komma ihåg att Lööf är utsatt för hårt press från borgerliga intressen och har ett behov av att visa musklerna.

* * *

Jan Björklund uttalade sig däremot med den vuxenhet som anstår processen.

Med mognad och fattning sa han i veckan att ”alla kommer att behöva ge och ta” i de förhandlingar som så började.

* * *

Läser att det föreslås att man ska börja tala om betydelsen av privat pensionssparande och tjänstepension redan i gymnasieskolan. Själv ser jag hundratals andra saker som känns mer angelägna för unga människor att diskutera.

Men det säger kanske något om samhällsutvecklingen och de brister som finns i dagens pensionssystem.

* * *

Det blev alltså, enligt Skolverket, mindre barngrupper i förskolan tack vare det särskilda statliga bidraget för just detta ändamål. Politiska beslut kan göra skillnad.

* * *

När Horace Engdahl tänker högt om att män kanske är bättre lämpade att klara påfrestningarna med maktkampen i Svenska Akademien säger det nog en del om just Svenska Akademien – och, möjligen, Horace Engdahl.

* * *

Klart det finns förväntningar på de förhandlingar om en möjlig fred i Jemen som inom kort kan komma att påbörjas i Sverige.

* * *

SCB rapporterade på onsdagen att hälften av de som har invandrat till Sverige under perioden 2006-2017, i åldern 25-64 år, har en eftergymnasial utbildning.

Det är faktiskt en större andel än både bland de som invandrade till Sverige innan dess och bland de som är födda här.

Det säger något om den potential som finns i den grupp som har kommit till Sverige de senaste åren. Det säger också någonting om de budskap som ibland hörs om att gränserna bör stängas.

* * *

Att Annie Lööf tappar kraftigt i förtroendemätningarna behöver ju inte enbart ha att göra med partiets olika turer i regeringsfrågan.

Det kan ju faktiskt också bero på att väljarna genom Centerpartiets numera beramade kravlistor – med förslag om försämrad arbetsrätt, införda marknadshyror och lagstadgade lägre löner för vissa grupper – har fått veta lite mer om partiets politik.

* * *

Ulf Kristersson försvann från offentligheten efter att ha blivit nedröstad som statsminister härom veckan.

Dags för Ebba Busch Thor att skicka ut en efterlysning?

* * *

Noteras att uttrycket ”storskolan” används lite här och var om den planerade skolan i Tallhagen i Kalmar.

Med tanke på att skolorna i både Funkabo och Lindsdal är större än den tänkta verksamheten vid Brofästet är det onekligen en lite märklig etikett att använda.

* * *

Det är svårt att få klart för sig på vilka konkreta grunder som Centerpartiet har fattat beslutet att utesluta den omskrivna Stefan Hanna. Att det är en kontroversiell figur har man ju förstått.

Men det kan inte tillhöra vanligheterna att ett så etablerat parti som Centern utesluter ett kommunalråd – partiets ledande politiker – i landets fjärde största kommun, Uppsala.

* * *

Ett av Sverigedemokraternas argument mot att ta emot flyktingar är att det är bättre och effektivare att istället hjälpa folk på plats i deras hemländer.

Men det argumentet faller platt till marken när man i partiets budget konstaterar att SD redan nästa år vill skära bort drygt elva miljarder av biståndet.

* * *

Senast i morgon fredag måste alltså, om stadgarna ska följas, Kalmar FF:s styrelse kalla till det där extra årsmötet som fler än tio procent av medlemmarna har begärt.

* * *

Det var intressant att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Kalmar på tisdagen kallade till presskonferens för att berätta att man vill sänka skatten med 10 öre redan nästa år.

Problemet för den så kallade restalliansen är emellertid att den kommunala uttaxeringen för nästa år beslutades vid senaste mötet med kommunfullmäktige. Kommunallagen kräver nämligen att sådana väsentligheter måste göras innan november månads utgång.

Men då hade inte restalliansen något förslag om skattesänkning. Förslag om en kommunal skattelättnad lägger alltså restalliansen med Christina Fosnes (M) i spetsen fram först när man är absolut säker på att den inte är möjlig att genomföra.

* * *

Till sist: många som har hjärtat till vänster tycker nog att uttrycket skambud är en rätt bra beskrivning på de ultimatum om högerpolitik som Annie Lööf har ställt som villkor för att ens överväga att släppa fram en regering under ledning av Stefan Löfven.