Slå vakt om folkkyrkan

Ledare Artikeln publicerades
Bild från kyrkovalet 2013. Om en dryg vecka är det kyrkoval igen. Partierna behövs i valen.
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Bild från kyrkovalet 2013. Om en dryg vecka är det kyrkoval igen. Partierna behövs i valen.

På söndag är det val i Sverige. Det har hittills varit ett fåtal som bryr sig om kyrkovalet. Vi överlåter oftast åt teologerna att sköta verksamheten.

De flesta av oss blir döpta där, många gifter sig där och vi sörjer där när någon som står oss nära lämnat jordelivet. Kyrkan är närvarande i olika skiften i livet. Svenska kyrkan vårdar ett kulturarv.

Det flesta svenskar litar på kyrkan. Det gäller både gudsförnekare, tvivlare och troende. I tider av ökad extremism, polarisering, konflikter och klyftor står kyrkan för trygghet och stabilitet.

Alla ska med i kyrkan. Den ska vara öppen för alla. Alla ska känna sig välkomna. Det ska vara gratis aktiviteter för våra barn och konfirmander.

Men kyrkan tar också ställning i kontroversiella politiska frågor. Det gäller inte minst Sveriges flyktingpolitik.

För högerextrema krafter är kyrkans engagemang för flyktingar något förkastligt. I denna fråga finns det en höger-vänsterdimension i kyrkovalet 17 september. Sverigedemokraterna tycker kyrkan inte ska lägga sig i flyktingpolitiken. Partiet anser att kyrkan blivit en politisk aktör och har kapats av "vänsterliberala krafter."

Det är viktigt att rösta mot att reaktionära krafter tar över styrningen av kyrkan. Kyrkan ska alltid stå öppen för människor som är i nöd. Kyrkan ska leva upp till våra lagar om kvinnliga präster och vigsel av samkönade par. Det är politiska ställningstaganden. Och det är även en teologi i tiden.

De kyrkopolitiker och präster i församlingar som säger nej till homovigslar och kvinnliga präster ska fram i ljuset. De verkar oftast under radarn.

Det gäller att åtminstone socialdemokrater som är medlemmar i svenska kyrkan också röstar den 17 september. Annars är det risk för att mörka krafter förvandlar kyrkan till en inåtvänd elitistisk institution.

Det går bra att vara demokratisk socialist och tro på Gud. Wanja Lundby Wedin, förre LO-ordföranden är ett annat exempel på hur politik och kristen tro förenas.

Är man sosse röstar man på Socialdemokraterna, är man centerpartist röstar man på Centern i kyrkovalet. Kyrkovalet är ett värderingsval.

Partier till höger vill slänga ut partierna i kyrkovalet. De vill ha personval. Men partierna är basen för all demokratisk styrning i vårt land. Vi ska ha demokrati i kyrkan - inte teokrati.

HANS BÜLOW

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran