Snö, skatter och svarta hål

Ledare Artikeln publicerades
Angela Merkel
Foto:Markus Schreiber
Angela Merkel

I veckan kom det plötsliga beskedet att Donald Trump avskedat utrikesminister Rex Tillerson. Detta bara dagarna efter att ekonomiske rådgivaren Gary Cohn avgått i protest mot Trumps aviserade tullar på stål och aluminium.

Listan över tunga medarbetare som antingen har lämnat själva eller fått sparken under Trumps dryga år som president måste vara rekordlång.

Bland annat har flera kommunikationschefer slutat, nationella säkerhetsrådgivaren lämnat, FBI-chefen fått foten, pressekreteraren avgått och stabschefen liksom chefsstrategen har bytts ut

Man kan förstå om det finns det som undrar om inte Vita Huset borde byta namn till Lustiga Huset eller rentav Dåraktiga Huset.

* * *

Miljöpartiet tycks alltså inte, på grund av kandidatbrist, kunna ställa upp i de båda kommunalvalen på Öland.

Det brukar ofta sägas att det gröna regeringspartiet i hög utsträckning är ett storstadsparti. Ibland blir den tesen ovanligt tydligt bekräftad.

* * *

Under avdelningen moderata motsägelser har man ju några gånger undrat över hur det blir fler jobb om det blir lättare att sparka folk från jobbet.

Man kan i samma motsägelsefulla anda fundera över hur Moderaterna tänker när säger att det ska bli lättare att leva på sin lön samtidigt man vill sänka de lägsta ingångslönerna på arbetsmarknaden.

* * *

Att Stefan Löfven har börjat tala om att beskatta de mest välbeställda lite mer än intressant. Mer intressant blir det emellertid om eller när hans parti, eller regeringen, verkligen presenterar ett konkret förslag.

* * *

Sett till hur det sett ut på försäsongen talar en hel del för att Kalmar FF även i år får inrikta sig på kamp för att hänga kvar i fotbollsallsvenskan.

* * *

De pensionärer som varit upprörda över den pensionärsskatt som alliansen införde ska komma ihåg att Moderaterna nu laddar om för ännu ett jobbskatteavdrag.

Vilket skulle innebära att en ny alliansregering vill införa samma pensionärsskatt som den sittande regeringen nu är i full färd med att avveckla.

* * *

I tisdags var det, enligt uppgift, Källkritikens dag. Men är vi alldeles säkra på att det stämmer?

* * *

Världsberömde fysikern och vetenskapsmannen Stephen Hawking – ibland kallad ”vår tids Einstein – har gått ur tiden, 76 år gammal.

Hawkins blev, bland mycket annat, känd för sina teorier om så kallade svarta hål i universum.

Om någon vill studera just svarta hål, fast i lite mer jordnära sammanhang, är det bara att titta på läget i statens finanser efter de borgerliga regeringsperioderna 1976-1982, 1991-1994 samt 2006-2014.

* * *

Det har noterats förut på denna sida, men det tål att upprepas: Det är föredömligt av Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) att åka land och rike runt och debattera med varandra inför publik.

Fler partiledare borde göra detta och inte bara mötas i sterila TV-studios och där tvingas underkasta sig de upplägg som medierna har bestämt på förhand.

* * *

Våren tycks alltså ha blivit som vissa tåg – försenad. Man får bara hoppas att den inte, efter en längre väntetid, meddelas inställd.

* * *

Noterar att Ann-Charlotte Marteus på Expressens liberala ledarsida menar att Jan Björklund tycks gå till val under parollen: ”Jag lovar att genomföra det som jag lovade att genomföra 2006.”

Naturligtvis var det lika fyndigt formulerat som det var träffande. Särskilt som Björklund och hans parti efter valet 2006 satt i regeringsställning i hela åtta år.

* * *

Den moderate partiledaren Ulf Kristersson håller faktiskt en betydligt lägre profil än vad man på förhand kunde tro, särskilt efter den inledande smekmånaden i medierna.

Kanske är det en förklaring till att det växande väljarstödet under hösten nu verkar ha börjat klinga av.

* * *

Miljardsatsningar på sjukvården, förbud mot religiösa friskolor och löfte om arbetskläder till personal i vård och omsorg – nog känns det som om Socialdemokraterna har höjt tempot något på sistone.

* * *

Trist på flera sätt att Stockholm verkar ha hoppat av jakten på arrangörskapet av vinter-OS och Paralympics år 2026. Tydligen var Socialdemokraterna det enda uttalat positiva partiet till en ansökan.

* * *

Så blev Angela Merkel i veckan vald till Tysklands förbundskansler för fjärde gången; ett ämbete hon tillträdde första gången i november 2005.

Man kan tycka mycket om Merkels politik. Men det är onekligen förenat med viss respekt att, numera, lyckas sitta kvar vid makten så länge i ett demokratiskt land.

Det återstår att se om hon når Helmut Kohls 16 långa år i ämbetet.

I morgon fredag möter Angela Merkel Sveriges statsminister Stefan Löfven i Berlin.

* * *

Sverigedemokraterna uttryckte i veckan ett skarpt avståndstagande rörande idén att förbjuda religiösa friskolor.

Att partiet därmed skulle hamna i det läget att de nu slåss för muslimska friskolors rätt att verka på skattebetalarnas bekostnad var nog inte riktigt vad dess sympatisörer väntade sig.

* * *

Efter ett begränsat fall i fastighetspriserna har de nu, efter årsskiftet, planat ut och sakta börjat stiga igen.

Enligt nya siffror från Valueguard var det alltså ingen prisbubbla som sprack.

Snarare tycks det fortsatt finnas en god efterfrågan på bostäder. Något säger det säkert om både befolkningsökningen, den hyggliga konjunkturen samt det under många år eftersatta bostadsbyggandet.

* * *

Det blev tydligen TV4 som lade rabarber på den ständigt aktuelle och lite buttre kriminologprofessorn Leif GW Persson. Vilket man väl får säga är en osedvanligt tung rekrytering.

* * *

Efter den snösmältning som nu, trots vårens försenade ankomst, har inletts borde det rekordlåga grundvattnet i vår del av landet få en lika rejäl som välkommen påfyllning.

* * *

Det pågår alltså ett väldigt drama i Storbritannien som sedan några år, efter en fångutväxling med Ryssland, hyser en tidigare rysk dubbelagent. Han har nu, liksom sin dotter, blivit förgiftad och strålkastarljuset rörande denna avskyvärda handling riktas naturligtvis mot – Ryssland.

Det kanske ligger något i anklagelserna mot Ryssland, särskilt eftersom det speciella giftet sägs ha sitt ursprung där. Men ryssarna avfärdar anklagelserna som ogrundade.

Storbritanniens premiärminister Theresa May svarade emellertid på onsdagen med den skarpa åtgärden att utvisa 23 ryska diplomater. De får en vecka på sig att packa väskorna och bege sig hemåt.

Detta brittiska initiativ, motiverat av händelsens allvar, lär dock knappast vara någon besvärande omständighet för president Vladimir Putin inför söndagens val. Snarare kan det vara en tillgång för honom.

Låt oss säga som så: allt annat än att han väljs om för sex nya år som Rysslands president skulle vara sensationellt.

Peter Akinder