Tandvård, kärnvapen och en ukulele

Ledare Artikeln publicerades

Naturligtvis är det både välkommet och hoppingivande att Nordkorea, enligt avtal med USA, lovar att arbeta för total kärnvapennedrustning.

Man kan föreställa sig att Donald Trump är stolt intill sprickfärdighetens gräns över att äntligen tycks ha gjort någonting rätt. Om allt nu är vad det synes vara – man kan ju aldrig veta med Donald Trump – ska han ha ett erkännande för sin insats.

Det hade dock varit ännu bättre om även världens största kärnvapennation, alltså USA, hade lovat någonting liknande.

Något större intresse för det grundproblem som ändå finns, att Nordkorea är en diktatur och att människor förtrycks och svälter, verkar inte ha funnits från Trumps sida.

Men med tanke på att avtalet har ingåtts av just Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un ska man inte förvänta sig att allt nu kommer att gå som på räls mot ett kärnvapenfritt Nordkorea.

Vi talar här, trots allt, om två extremt oberäkneliga och oförutsägbara personer.

* * *

Noterade att det var ännu ett kungligt dop häromdagen. Någon på televisionen tyckte tydligen att det fanns ett så oavvisligt allmänintresse att ceremonin skulle sändas i TV.

Men man undrar vem i hela friden som kom med idén att huvudpersonen, prinsessan Adrienne, skulle få en ukulele av regeringen i doppresent?

När är det tänkt att hon ska kunna använda den? Hur gick resonemanget i regeringskansliet?

* * *

Om Jimmie Åkessons parti blir störst på den borgerliga kanten; är det alldeles säkert att det är Sverigedemokraterna som ska ge Ulf Kristersson stöd för att bilda regering och inte tvärtom?

* * *

För den som undrar är en ukulele ett stränginstrument med ursprung i Portugal. Som alltså den några månader unga prinsessan nu, enligt regeringen, ska ha glädje och nytta av.

* * *

Enligt en undersökning av Sveriges Radio är Centerpartiet det parti med minst andel kandidater med utländsk bakgrund på sina riksdagslistor – ja, till och med lägre än Sverigedemokraterna.

Sett till Annie Lööfs politiska profil de senaste åren var det inte något man såg komma.

* * *

Med tanke på Socialdemokraternas och Miljöpartiets kräftgång i opinionen är det anmärkningsvärt att de rödgröna fortfarande, i de flesta mätningar, trots allt är större än alliansen. Särskilt om man räknar bort KD, som allt som oftast ligger under fyra procent och alltså inte klarar riksdagsspärren.

* * *

Vänsterpartiet rullade på tisdagen, via sin partiledare Jonas Sjöstedt, ut vallöftet om en rejäl tandvårdsreform.

Till en kostnad för statskassan på cirka 4,5 miljarder vill partiet att det maximalt ska kosta 2 000 kronor om året för tandvård. För att inte tandläkarna ska passa på att höja priserna vill man också ha pristak för de 50 vanligaste behandlingarna.

Totalt sett är det en reform som borde vara intressant för fler partier som inte har stora skattesänkningar på dagordningen.

Socialdemokraterna, exempelvis?

* * *

Länge klagades över att migrationspolitiken aldrig diskuterades i svensk politik. Nu klagas över att frågan nästan är den enda som diskuteras. Lagom vore, som alltid, allra bäst.

* * *

Liberalernas 4,4 procent i den stora SCB-mätningen – en minskning med en hel procentenhet senaste halvåret – hamnade lite i skuggan av andra rapporterade förändringar i väljarkåren.

Vilket nog Jan Björklund tackade alldeles särskilt för.

* * *

Förra veckans omröstning i riksdagen om vinster i välfärden ledde inte till att det blev något skarpt beslut innan valet. Med andra ord kan vinstuttagen fortsätta på bekostnad av barns utbildning samt sjukas och äldres omsorg.

Men även om de fyra allianspartierna och Sverigedemokraterna har bildat majoritet mot är frågan inte slutligt avgjord. Möjligheten finns faktiskt för väljarna att säga sitt söndagen den 9 september.

* * *

Naturligtvis finns ohyggligt många intressanta siffror i den stora opinionsmätningen från SCB.

Exempelvis är det betydligt färre som säger sig sympatisera med Sverigedemokraterna än som menar att de ska rösta på partiet. Allt medan det är precis tvärtom för Socialdemokraterna. Vilket nog ändå visar att det finns stora drag av proteströster i de siffror som nu redovisas för Jimmie Åkessons parti. Samt att det borde finnas potential för Stefan Löfvens parti att öka de kommande månaderna.

* * *

Läste häromdagen i Östra Småland att flera föreningar hoppar av arrangemanget Iron Man eftersom man tycker att det är för dåligt betalt.

Johan Göransson på Destination Kalmar sade att det ”är väldigt synd att vi i Kalmar kommun inte kommit längre med en volontärpool”. Kommunen skulle alltså organisera gratis arbetskraft för dylika evenemang.

Själv tycker jag det vore mer rimligt att ett multinationellt bolag som Iron Man, med mångmiljonomsättning, faktiskt betalar föreningar en rimlig ersättning för att de ställer upp och hjälper till.

* * *

I morgon börjar alltså fotbolls-VM i Ryssland. Lär ju, om man säger så, få en viss uppmärksamhet i offentligheten.

Fantastiskt dessutom att Sverige är med. Det trodde man ju inte när Janne Anderssons manskap ställdes mot Italien i det sista avgörande dubbelmötet.

Det är något att tänka på för de som är nederlagstippade inför valet liksom för de som tror det blir en promenadseger i höst. Ingenting är klart förrän vallokalerna stänger klockan åtta på söndagskvällen.

* * *

Till sist. Den där partiledardebatten mellan Löfven och Kristersson, som Socialdemokraterna och Moderaterna centralt var positiva till att förlägga utanför Stockholm, blir det någonting av den?

Hittills har debatterna bara ägt rum i sterila TV-studios.