Träslöjd, hundspann och ett kvinnoparti

Ledare Artikeln publicerades

Den som tillbringade några TV-timmar framför onsdagens högtidliga partiledardebatt i riksdagen kunde slås av hur perspektivet har skiftat i svensk politik.

I många tidigare debatter har borgerliga företrädare ständigt återkommit till behovet av skattesänkningar för företag, för löntagare, för pensionärer – ja, för i stort sett alla och i alldeles särskild utsträckning för höginkomsttagarna.

Just dessa skattesänkningar har också ansetts vara lösningen på många av de problem som togs upp.

Men nu tycks frågan om skattesänkningar vara helt borta ur den politiska debatten. Istället lyfter alla – från höger till vänster – fram behovet av ökade resurser till välfärden.

Man pekar på bristerna i vården, äldreomsorgen och skolan samt på utvecklingen av gängkriminaliteten. Man konstaterar att det behövs mer personal.

I grunden är detta politiska perspektivskifte att välkomna för alla som har hjärtat till vänster.

Vill högern konkurrera med Socialdemokraterna om att satsa mest pengar på välfärden är det ingenting som det stora regeringspartiet bör ha någonting emot.

* * *

Nya siffror från SCB visar att stödet för det svenska medlemskapet i EU fortsätter att öka. Bara 13,3 procent är direkt negativ.

Samtidigt uppger hela 66 procent att de skulle rösta nej om frågan om att införa euron blev aktuell.

Det verkar alltså i Europafrågan finnas en klassisk kompromiss som fallit svenska folket på läppen: Ja till medlemskap i EU, men nej till att byta valuta.

* * *

Statsminister Stefan Löfven lät sig i veckan intervjuas i Svenska Dagbladet.

Han berättade att värnskattens avskaffande var det mest smärtsamma i överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna.

Det är självklart att en så stor inkomstförstärkning till de som tjänar bäst inte hade varit något som Socialdemokraterna drivit igenom om man haft egen majoritet i riksdagen.

Men det hade å andra sidan inte de aviserade försämringarna i anställningstryggheten och marknadshyrorna i nyproduktionen varit heller.

* * *

Det spelar ingen roll hur mycket Ebba Busch Thor (KD) än säger sig stå bakom svensk abortlagstiftning så länge hon och hennes parti anser att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter med hänvisning till exempelvis religiös övertygelse.

* * *

SD-styrda Bromölla meddelade häromdagen att man vill förbjuda anställda att be under arbetstid.

Det blir intressant att se hur den högerstyrda kommunledningen ska förbjuda den saken.

Frågan om anställdas rätt till raster regleras nämligen i arbetstidslagen. Den lagen gäller även i Bromölla – hur mycket Sverigedemokraterna än tycks tro något annat.

* * *

Det är nog många som tycker att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har en poäng när han säger att det politiska skiktet i Storbritannien har ägnat mer tid åt att försöka avsätta premiärministern Therese May än att hitta en lösning på Brexit.

* * *

67 000 fler i sysselsättning i år och ytterligare 53 000 nästa år. Det bedömer arbetsförmedlingen i sin senaste prognos som presenterades på onsdagen.

Årliga ökningar av antalet i arbete på den nivån är självfallet bra. När fler kommer i arbete växer skatteinkomsterna, det blir mer att fördela och välfärden får ökade resurser.

Problemet är bara att myndigheten samtidigt tror att arbetslösheten kommer att öka. Från i år 6,4 procent, till nästa år 6,5 och år 2020 blir arbetslösheten 6,7 procent.

Det är ingen jättestor ökning och beror till del på att antalet i arbetskraften växer och att konjunkturen blir lite svagare.

Men 6,4 procent – lägre kom vi alltså inte, i alla fall inte denna gång.

Vilket visar att regering och riksdag måste göra mer, mycket mer, för att sätta fler i både utbildning och arbete.

Målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 verkar tyvärr redan överspelat, och inte ens regeringen talar längre om det.

* * *

Det var fint, och visar att en del verkligen kan skilja på sak och person, när Jonas Sjöstedt (V) gav Jan Björklund (L) en avskedspresent under dennes sista partiledardebatt: en låda att lägga mobiltelefonen i som Sjöstedts egen son hade tillverkat i träslöjden.

Björklund var nog inte ensam om att bli lite rörd.

* * *

När bakgrundsmaterialet till förra veckans partisympatimätning från SCB nu har publicerats kan man konstatera att Socialdemokraterna är lite av ett kvinnoparti.

Det är visserligen fortsatt det parti som är störst bland både kvinnor och män. Men det har 33,8 procent bland kvinnorna mot bara 26,8 bland männen.

Bland kvinnorna är Socialdemokraterna mer än dubbelt så stort som näst största parti, som är Moderaterna.

Bland kvinnorna har Ulf Kristerssons gamla högerparti 14,2 procent i skattade partisympatier.

* * *

Någon överraskning är det däremot inte att Sverigedemokraterna är ett parti både av och för män. Partiets sympatier bland kvinnor (8,2 procent) är mindre än hälften än vad det är bland män (17,4).

* * *

Stämmer de uppgifter som redovisas i Aftonbladet, om att Hyresgästföreningen betalat jättelöner åt rekryterare samt initierat bonusresor med massage, whiskey och hundspannsturer, är det klart ingen tillgång för organisationen.

* * *

Jag förstår faktiskt inte hur Annie Lööf (C) tänkte när hon i partiledardebatten attackerade statsminister Stefan Löfven för att det finns ambitioner om att även friskolor, som bedriver verksamhet på skattebetalarnas pengar, ska leva under samma offentlighetsprincip som kommunala skolor.

Därmed anser ju inte Centern att det ska vara lika villkor mellan privata och kommunala skolor; något som partiet brukar påpeka betydelsen av i många andra sammanhang.

* * *

Det är inte roligt när det regnar – och de senaste dagarna har det gjort så. Men är det något som verkligen behövs i skog och mark så är det just regn.

Ibland är det lätt att glömma bort.