Trump sänker USA

Ledare Artikeln publicerades

För Donald Trump har det alltid varit viktigare hur man uppfattas, än vem man är på riktigt och vad man faktiskt gör. Trump agerar som han sett presidenter göra i reality-TV, inte som president i verkligheten. Vilka stolligheter han än klämmer ur sig verkar han själv tro på dem.

Vid behov ändrar han fakta så att de passar in i hans förvirrade världsbild. Han har ett sjukligt behov av bekräftelse, och de som inte älskar honom, hatar honom.

Det här har gått hem hos somliga amerikaner, men för det mesta kraschat med verkligheten.

När Trump skriver dekret så att bläcket sprutar, tror beundrarna att det verkligen händer något, och ser en handlingskraftig president som ”fixar” saker som andra politiker misslyckats med. Men ofta handlar dessa direktiv antingen om struntsaker, eller är dömda att fastna i den fortsatta administrativa och politiska processen.

Det mesta Trump beordrat under våren, har ännu inte lett till någonting, och kommer inte heller att göra det. Några initiativ för att de är ogenomförbara, som muren mot Mexiko. Några för att de stoppats av domstolar, som inreseförbudet för muslimer från vissa länder.

Här har Trumps teatraliska maner och försök att plocka politiska poäng på fördomar och ren rasism motverkat sitt syfte. Obama skärpte flera gånger invandringskontrollen, utan protester.

Andra vallöften stoppas av den republikanska majoriteten i kongressen. Ett aktuellt exempel gäller vad som ska ersätta Obamas sjukvårdsreform. Trump ville låta Obamacare dö, för att sedan sätta sitt eget namn på en reform som uppfattades vara lika bra. Republikanerna vill också avskaffa Obamacare, men har ännu inte kunnat ena sig om något som tillnärmelsevis erbjuder samma skydd till kostnader som låginkomsttagarna har råd med.

Tvärtom riskerar ytterligare 20 miljoner amerikaner att bli oförsäkrade, eftersom republikanerna samtidigt ger sig på det federala bidraget till Medicaid, grundskyddet för fattiga, handikappade barn och vuxna och andra medellösa, som annars bokstavligen skulle lämnas att dö på gatan. En brutalitet som Trump inte vill bli förknippad med, eftersom den till stor del drabbar vita i stater som röstade på honom i presidentvalet.

Sjukvårdsreformen är en explosiv fråga inför nästa års kongressval. Kan republikanerna inte ena sig om något som deras vita väljare i det inre av Amerika blir nöjda med, riskerar de storstryk i valen till senaten och representanthuset.

Men det drabbar också Trump som lovade dem ett bättre och tryggare liv, inte ett sämre. Om presidenten kommer så långt som till ett nytt val. Han sjunker allt djupare i det juridiska träsk som han till stor del själv skapat.

Trumps stöd i USA ligger drygt 35 procent. Omvärldens dom är ännu hårdare – 22 procent gillar Trump enligt en färsk undersökning från det ansedda PEW-institutet. Mindre än både Putin och Xi Jinping. Obama lämnade med 64 procent. USA:s anseende som land har också sjunkit, men inte lika mycket. Rätt så, en majoritet av amerikanerna röstade faktiskt på Clinton.

Trump skrävlade under valkampanjen om han skulle ”återupprätta” USA:s anseende i världen efter ”den svage” Obama genom att i alla lägen sätta ”USA först”. Avtal som inte gynnar USA ska sägas upp.

USA:s allierade i Europa och Asien kan inte räkna med stöd i alla lägen. Klimathotet är ett påhitt, så Parisavtalet om utsläppsbegränsningar behövs inte. USA ska skära ned biståndet, för att det ger människor möjlighet att skydda sig mot HIV. Och så vidare.

Trump vände världen ryggen. Nu vänder världen Trump ryggen.

Torsten Nilsson

Utrikeskolumnist