Vad är det Jan Björklund inte säger?

Ledare Artikeln publicerades
Jan Björklund
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jan Björklund

I politiken är det oftare mer intressant att lyssna efter vad som inte sägs, snarare än det som faktiskt sägs. Och Liberalernas partiledare Jan Björklund säger just nu väldigt lite. Speciellt om det som står i partiets förslag till vårbudget. Det här är sakerna han inte vill tala högt om.

Detta val är antagligen Jan Björklunds sista chans att åstadkomma något större inom svensk politik men när man läser Liberalernas nya budgetförslag framstår Björklunds parti mer som en blek kopia av Moderaterna än något annat. Det är därför inte förvånande att skolan är den fråga han väljer att prata mest om, då den är den enda frågan där det liberala partiet har något slags förtroende att tala om. Men budgeten innehåller många fler förslag än de som rör skolan.

Jan Björklund vill inte för allt smör i Småland berätta om hur han ska kunna finansiera sitt senaste bud på 28 miljarder i den borgerliga tävlingen om att ge mest till försvaret, och samtidigt sänka skatten för de rikaste genom en avskaffad värnskatt. Om det inte är ett bud med armbågen så kommer något annat i statsbudgeten att få stryka på foten.

”Nu sänker vi A-kassan, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen med 2,8 miljarder!”, är inte en slogan du kommer att se på liberala valaffischer. En diger uppgift för L att försvara en så kraftig nedskärning i trygghetssystemen för sjuka och arbetslösa. Speciellt eftersom de samtidigt vill sänka skatten för de som tjänar mer än 44 000kr i månaden.

TV-reklamerna där L meddelar sin avsikt att skära ner miljöbudgeten med 3,1 miljarder kommer att utebli. För det är inte lätt att behålla trovärdigheten i miljöfrågan när just miljöförstöring och klimatförändringarna toppar listan över människors oro.

Inga torgmöten kommer att hållas, där Jan Björklund berättar att han vill lägga ner arbetsförmedlingen och spara in hissnande 15,3 miljarder på arbetsmarknadspolitiken. Det är bekvämt att slippa svara på frågor om hur det kommer att påverka svenska arbetares trygghet och istället överlåta till Moderaterna att få vara måltavla för löntagarnas berättigade kritik.

Men det som allra mest hysch-hysch för Jan Björklund är något som inte står i vårbudgeten. Nämligen hans låga förväntningar på valet där alla resultat som inte innebär att de åker ur riksdagen är acceptabla. En dyster kapitulation från en av de mest erfarna partiledarna i svensk politik just nu och inget någon liberal valarbetare vill höra. Där gör han antagligen bäst i att hålla tyst.