Vad ska rädda Miljöpartiet?

Ledare Artikeln publicerades

Det är just nu mycket svårt att se vad som ska rädda Miljöpartiet som riksdagsparti. Man behöver inte likt många borgerliga företrädare vara skadeglad för att kallt konstatera att partiet är väldigt illa ute inför nästa års val.

Sanningen är nämligen att det nu kommer allt fler mätningar som visar att partiet befinner sig under den så kallade fyraprocentsspärren till riksdagen.

Om denna för partiet eländiga opinionsutveckling fortsätter kan gröna väljare på valdagen 2018 komma att dra öronen åt sig: ska de verkligen riskera att deras röster inte omvandlas till riksdagsmandat?

Till skillnad mot Kristdemokraterna, som mellan valen brukar tillbringa mycket tid i detta den politiska dödens väntrum, har inte Miljöpartiet några stödröstare.

Partiet som tidigare gick hem hos rätt många – även om åtskilliga inte röstade på det – har inte längre så många varma anhängare kvar.

Detta har sina orsaker och skäl.

Ytterst handlar det, självfallet, om att partiet har suttit i regeringsställning under drygt två år. In i denna tuffa och tunga verksamhet kom Miljöpartiet med högt uppskruvade förväntningar på sig.

Visst kan man säga att det har blivit lite större anslag och lite högre ambitioner på miljöområdet.

Men sammantaget har resultatet hittills inte blivit något vidare. Snarare uppfattas partiet hos de väljare man hade år 2014 som en besvikelse.

Partiet har tappat lite av sin otvungna charm, sin gröna fräschör och sin frifräsiga entusiasm. Många väljare uppfattar numera Miljöpartiet mest som ett grått maktparti i raden av andra.

Visst har partiet gjort försök att vända utvecklingen.

Man har bytt språkrör från Åsa Romson till Isabella Lövin. Det hjälpte inte. Man har avsatt och tillsatt statsråd. Det hjälpte inte heller. Man har försökt marknadsföra regeringens beslut som egna succéer. Det har inte heller blivit någon framgång.

Vänsterpartiet, som samarbetar med regeringen om budgetfrågor, har lyckats med exakt det som Miljöpartiet misslyckats med. Jonas Sjöstedts parti tar hem sakpolitiska resultat men slipper konfronteras med regeringens problem. Vilket också lett till att Vänsterpartiet i opinionen nu är mer än dubbelt så stort som det gröna regeringspartiet.

Så – vad ska rädda Miljöpartiet? Ja, det är faktiskt svårt att se.

Kanske ligger, hur bisarrt det än låter, partiets bästa chans att klara sig kvar i rikdagen i att fyrpartialliansen i förening med det högerextrema SD sänker både budgeten och regeringen i höst.

Det är en hemsk tanke.

Men då kan Miljöpartiet gå i opposition och åter börja odla den gröna profil som grånat och vissnat högst betänkligt de senaste åren i Rosenbad.