Vårdmiljoner, PR-jippo och - glassbilen!

SOM JAG SER DET/Peter Akinder Artikeln publicerades
Bert Karlsson
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Bert Karlsson

På onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) länet.

De berättade att regeringen nu satsar ytterligare 500 miljoner kronor på vården, den här gången på den viktiga cancersjukvården.

Tillsammans med den halva miljard som tidigare i veckan aviserats till ambulanssjukvården bör det bli ytterligare ungefär 50 miljoner kronor årligen till landstinget. Självfallet är det välkomna pengar för att göra vård och omsorg bättre.

Landstingsrådet Anders Henriksson (S) såg efter presskonferensen på Länssjukhuset i alla fall nöjd ut.

* * *

I alla avseenden är det utmärkt att Socialdemokraterna nu fokuserar på sjukvården. Inte just för att många väljare tycker att frågan är viktigast, utan framför allt därför att det finns brister inom vården som behöver avhjälpas.

Utmaningarna går knappast att lösa utan större ekonomiska resurser och mer personal.

Stefan Löfven lovade nyligen 14 000 fler anställda, netto, i vården till år 2022. Han bedömer kostnaden till cirka tio miljarder kronor.

För sitt partis del, tillsammans med de andra satsningar som presenterats denna vecka, skickar han nu signalen att fler anställda och mer resurser till vård och omsorg är viktigare än skattesänkningar.

Vilket också drar upp skiljelinjen mot en höger som försöker inbilla människor att det är möjligt med allt samtidigt.

* * *

Har inte det tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) kommit undan debatten om det miljardslukande bygget av Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm väldigt lindrigt?

* * *

Donald Trump vill alltså stoppa skjutningar i amerikanska skolor genom att utrusta lärare med skarpladdade vapen.

Vilket väl säger något om läget i landet. Och, inte minst, om Donald Trump.

* * *

Sveriges Radio har kartlagt de 178 mest aktiva inom nynazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Hälften har dömts för brott. Var fjärde är dömd för våldsbrott.

Förvånade kan ju räcka upp en hand.

* * *

Efter att ta tillbringat förmiddagen i Kalmar och eftermiddagen i Borgholm så hade Stefan Löfven ett öppet möte i Nybro på onsdagskvällen.

Ett par hundra åhörare trängde ihop sig i hyttan i Pukebergs glasbruk. De fick höra ett traditionellt socialdemokratiskt partiledartal.

Löfvens anslag var att samhället är möjligt att förändra.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna kommer att fokusera på trygghetsfrågor i valrörelsen. Välfärd för alla, kamp mot brottsligheten och en bättre integration var ämnen som betades av.

Ådalsgrabben Löfven hade även plats för lite humor när han konstaterade att han hade mötts av riktigt Norrlandsväder vid sitt besök.

* * *

Undrar, förresten, om det finns någon statsminister, eller partiledare, som i tjänsten varit så ofta i vårt län som just Stefan Löfven?

* * *

Måste erkänna att det kändes lite surrealistiskt att vara ute och köra bil i veckans snöoväder och bli mött av – glassbilen!

* * *

Vi gratulerar Daniel Suhonen, som tidigare har skrivit på denna sida, till uppgiften som ny lördagskrönikör på Aftonbladets ledarsida.

* * *

Centerpartiets bullrige vårdtalesman, Anders W Jonsson, kallar Socialdemokraternas satsning på fler anställda i sjukvården för "skrattretande".

Så kan man också bemöta vårdanställdas önskemål om fler arbetskamrater.

* * *

Läser i medierna att liberala företrädare menar att deras partis låga väljarstöd beror på att människor inte vet vad det står för.

Tror nog inte man ska utesluta att det svaga väljarstödet går att förklara precis tvärtom.

* * *

Den lokala sverigedemokraten Thoralf Alfsson kom inte med på sitt partis 60 namn långa riksdagslista.

Klart man undrar om Alfssons föll på den så kallade nolltoleransen mot allehanda mindre smickrande egenskaper som Jimmie Åkesson har lanserat, eller om Alfssons utanförskap har andra förklaringar.

* * *

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor hävdade att Stefan Löfvens utlovade satsning på vård och omsorg var ett "panikartat pr-jippo".

Med tanke på att KD-ledaren nu ska ut på valturné med Bert Karlsson får man väl konstatera att hon i alla fall har sinne för humor.

* * *

Trots alla överklaganden och, därmed, alla kostsamma förseningar blev det i veckan klart med kommunaliseringen av Guldfågeln Arena i Kalmar.

Man kan man vara alldeles säker på att den ständigt överklagande privatpersonen inte hittar någon ny instans att överklaga det demokratiskt fattade beslutet till?

* * *

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson kritiserade häromdagen regeringen för att, bland annat, bedriva en alldeles för expansiv finanspolitik och inte sparar mer i högkonjunkturen.

Vissa sluggar hellre än bra i debatten. Den regering som Svantesson lämnade för snart fyra år sedan efterlämnade ett stort underskott i statsfinanserna, bland annat som ett resultat av stora skattesänkningar.

Den regering som sitter nu har överskott i ekonomin.

Man kan kritisera dagens regering för flera saker, men just kritik för lättsinne och slösaktighet faller platt till marken när statsskulden som andel av BNP sjunker med hela tio procentenheter under den innevarande mandatperioden.

* * *

Till alla som brukar säga att det är sååå mysigt med vinter och snö: man kan hoppas att ni har njutit, och njuter, fullt ut av drivorna, snöröken och kylan. Är säkert inte ensam att känna att det får räcka nu.

* * *

I går var det Stefan Löfven. I dag är det Annie Lööfs tur att besöka länet, och då liksom Löfven Öland, Kalmar och Nybro.

Till Lööf (C) får man väl, bland annat, säga: välkommen till Kalmar, en kommun där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet styr – tillsammans!

Peter Akinder