Vuxenpoäng, hermeliner och en staty

Ledare

Nya siffror visar att i hälften av landets kommuner har det gjorts besparingar i skolan senaste året.

Enligt en enkät som Sveriges Radio har genomfört uppger till och med var fjärde kommun att det blivit färre anställda inom skolan räknat per elev.

Den personalkategori som drabbas hårdast är elevassistenterna, vilket drabbar de barn och unga som har det svårast i skolan.

En sak är säker: snålar regeringen med statsbidragen till kommunerna så lär det blir ännu fler och betydligt större nedskärningar under kommande år.

* * *

Annie Lööf (C) menade häromdagen att där det inte längre finns en arbetsförmedling eller privata aktörer så kan kommunerna hjälpa arbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden

I förekommande fall blir det alltså, precis som förutspåtts, kommunerna som får ta ansvaret och smällen när arbetsförmedlingen nu drar ner sin verksamhet.

* * *

Posten ska inte längre komma varje dag. Postnord ska, enligt vad som meddelas, börja med varannandagsutdelning.

Bra är det verkligen inte. Men hellre det än att brev och paket inte kommer fram alls.

* * *

Så har statyn med Zlatan Ibrahimovic avtäckts i Malmö.

Själva skulpturen är gjord i brons och tre meter hög. Sett till ovationerna från närvarande Malmöbor ses nog stadens son som långt mycket större än så.

* * *

Det var verkligen inte några roliga ekonomiska siffror som Kalmar FF redovisade härom dagen. En förlust på 11-12 miljoner kronor i år. Snart är föreningens eget kapital slut.

Sportsliga och ekonomiska motgångar går rätt ofta hand och hand.

* * *

Ylva Johansson blev alltså, till sist, godkänd som svensk kommissionär i EU.

Att bli accepterad av Europaparlamentet blir emellertid långt ifrån hennes svåraste uppgift.

Den blir att formulera en hållbar och anständig migrationspolitik som alla medlemsländer accepterar.

* * *

Under devisen att ”den som får ihop flest vuxenpoäng innan 50 år fyllda vinner” bänkade jag mig häromdagen för att se biofilmen Downtown Abbey.

Filmen var inte alls olik TV-serien även om den rymde betydligt mer humor och glimten i ögat. Det blev helt enkelt drygt två timmars stillsam förströelse i biosalongen.

Noterade att det fanns några i sociala medier som undrade hur i herrans namn jag, med mina vänstervärderingar, kunde sätta mig och titta på en film som utspelas i brittisk högborgerlig miljö i början på förra seklet.

Jag får väl låna några bevingade kinesiska visdomsord och förklara att det är bra att lära känna sina vänner, men ännu bättre att känna sina fiender.

* * *

Skådespelaren Roland Janson har gått ur tiden.

Säkert var den lite säregne Göteborgaren mest känd hos allmänheten för sin insats som Gösta Angerud i Sällskapsresan – en film som det knappast finns någon svensk som inte har sett och skrattat åt.

* * *

Det var trevligt att på plats i Oskarshamn i förra veckan se filmen Håkan Juholt – en katt bland hermelinerna, av Gunnar Lindholm.

Innan ridån gick upp på Sagabiografen var dessutom Juholt i egen hög person med på länk från Reykjavik och sade några ord till den mångtaliga publiken.

Man kan med visst fog säga att det går att ta Juholt ur politiken, men inte att ta politiken ur Juholt.

Någonting säger att vi inte har sett till det sista av honom.

* * *

Den tidigare liberale partiledaren Jan Björklund bekräftade i veckan det nog många redan hade klart för sig: att början till slutet för fyrpartialliansen var när Anna Kinberg Batra (M) öppnade dörren för Sverigedemokraterna i januari 2017.

* * *

Efter att ha kontrollerat sina väderstationer konstaterar SMHI att vi har den tidigaste hösten på 40 år.

Jo, tack – det har märkts de senaste dagarna.

På lördag håller man tummarna för att fotbollslaget IFK Berga ska vinna sin hemmamatch mot Husqvarna FF.

Seger där och det blir kval till division 1.

Tänk vilket härligt Smålandsderby det skulle kunna bli på Bergavik nästa år – mot Öster!