”Det mest väsentliga för att förebygga självmord är samarbete”

Blomstermåla ,
Maria Pedersen är engagerad i Suicide Zero som arbetar för att förhindra självmord.
Foto: Åsa Borefur
Maria Pedersen är engagerad i Suicide Zero som arbetar för att förhindra självmord.

Den suicidpreventiva dagen är egentligen den 10 september men kommer att uppmärksammas i Blomstermåla den 16 september, och det blir ljuständning för alla de som avslutade sina liv under 2017.

Ljuständningen brukar vara i kyrkparken i Mönsterås, men i år blir det ny plats och fler aktiviteter efter att Fredrik Kling från Blomstermåla Folkets hus kontaktat Maria Pedersen, aktiv inom organisationen Suicide Zero.

Årets tema är Arbeta tillsammans för att förebygga självmord.

– Det är valt utifrån kunskapen om att den mest väsentliga ingrediensen för att effektivt förebygga självmord är samarbete. Psykisk hälsa ligger inte enbart på psykiatrins bord, det är allas ansvar, menar Maria Pedersen.

Det blir en föreläsning i Folkets hus med författaren Bob Hansson. "Kan vi inte vara lite snälla nu, för sen dör vi faktiskt" heter den, och den handlar om psykisk ohälsa bland unga.

Han kallades problembarn och värsting under sin uppväxt. I dag är han hyllad för sin egensinnighet och en populär föreläsare som alltid ger järnet.

Dessutom kommer det att bli en tipspromenad längs den nya slingan utmed Alsterån på söndagseftermiddagen, med start och mål vid Blomstermåla ridhus.

– Det är många företag som har varit givmilda och skänkt fina priser till tipspromenaden, säger Maria Pedersen.

Lilla gymmet kommer också att hålla öppet hus och även hålla ett pass med funktionell utomhusträning i Norbaparken alldeles i närheten av Folkets hus.

Det är också där som ljuständningen sker på kvällen efter Bob Hanssons föreläsning.

Hur många ljus som kommer att tändas är än så länge oklart, då Socialstyrelsen ännu inte har offentliggjort någon siffra för hur många som avslutade sina liv i Sverige det gångna året. Förra året var det 1 478 ljus som tändes.

Alla intäkter under dagen går till Suicide Zeros arbete med att förhindra självmord.

Från början var tanken att föreningslivet i kommunen skulle vara med under eftermiddagen och visa upp sin verksamhet, men intresset var för svagt så det blev inget med den idén.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.