Centerpartiet behåller sin starka ställning

Mönsterås kommun ,

Centerpartiet backade något men håller ställningarna. Socialdemokraterna tappade väljare medan Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet i Mönsterås kommun. Valdeltagandet ser ut att hamna på 83,8 procent, samma som 2014.

En trött men nöjd Anders Johansson (C) fanns på plats på sin kommunalrådsstol på måndagsmorgonen. Där sitter han säkert fyra år till.

– Det är klart att det känns bra, säger han om det preliminära valresultatet.

Partiet fick 39,1 procent av rösterna, jämfört med 40,8 procent 2014.

Men du har haft lite press på dig som nytt kommunalråd efter Roland Åkesson?

– Visst är det så. Jag har vetat att det var en utmaning. Men jag har haft fantastiskt stöd av mina partikamrater och min omgivning. Det här är en lagseger, vi har ett väldigt starkt Centergäng och Allians. Vi gör ett jättebra valresultat. Framför allt känns det skönt att vi har en stabil majoritet. Som alla andra har jag varit lite orolig för att det skulle bli ett knepigt politiskt läge, men det här underlättar oerhört för det fortsatta arbetet, säger han.

Anders Johansson (C).
Foto: Åsa Borefur
Anders Johansson (C).

– Det är nu det börjar. Nu ska vi uppfylla det vi har lovat och helst lite till, tillägger Anders Johansson.

Socialdemokraterna har backat från 35,5 till 30,8 procent, vilket preliminärt innebär 15 mandat i fullmäktige jämfört med Centerpartiets 19.

– Vi hade så klart hoppats på ett bättre resultat. Vi ser att vi tappar mycket till Sverigedemokraterna. Det här försvagar vår ställning i fullmäktige lite grann men vi är fortsatt starkt representerade, och vi känner ändå att vi har gjort en bra valrörelse, säger Robert Rapakko (S).

Robert Rapakko (S).
Foto: Arkivfoto: Åsa Borefur
Robert Rapakko (S).

Det brukar råda en stor enighet i många frågor mellan blocken, och Rapakko menar att valresultatet kanske visar att S behöver vara lite tuffare för att visa väljarna sin vilja de kommande fyra åren.

Sverigedemokraterna däremot ökade alltså kraftigt från 9,2 procent 2014 till 15,3 procent. Det innebär åtta mandat i fullmäktige, tre mer än tidigare.

– Det gick ju bra, över förväntan. Jag trodde att vi skulle få nåt mer mandat men det blev tre till, säger Roger Sunesson (SD).

Roger Sunesson (SD).
Foto: Arkivfoto: Mimmi Kungberg
Roger Sunesson (SD).

Efter förra valet har partiet haft ont om folk och flera av stolarna har stått tomma.

– Tack och lov så har vi folk att fylla upp stolarna med den här gången så att man slipper skämmas, och det känns bra. Vi har ju inte direkt någon vågmästarroll i Mönsterås, det är ju rätt så bra samsyn i de flesta frågorna här, säger han.

Centerpartiet hade störst andel väljare i distriktet Mönsterås landsbygd norra, 48,5 procent. Socialdemokraternas starkaste stöd fanns i Mönsterås centrum södra, 39,3 procent. Sverigedemokraterna hade störst stöd i Fliseryd med 26 procent av rösterna.

Fakta

Preliminär mandatfördelning

Så här ser den preliminära mandatfördelningen ut, det kan ändras när alla röster är färdigräknade. Inom parentes anges antalet mandat i förra valet:

Centerpartiet 19 (20)

Socialdemokraterna 15 (17)

Sverigedemokraterna 8 (5)

Moderaterna 3 (2)

Kristdemokraterna 2 (1)

Liberalerna 1 (1)

Vänsterpartiet 1 (2)

Miljöpartiet 0 (1)

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.