Dömd för pyroteknik på match

Mönsterås Artikeln publicerades

Mönsteråsbon nekade till brott men tingsrätten anser att det är klarlagt att det var han som slängde in en fyrverkeripjäs på planen under en fotbollsmatch i Västsverige.

I förhör uppgav mannen, som skulle gå på sin första match, att han och hans kompisar träffade en kille som var bekant till en av hans vänner utanför arenan. Killen hade med sig två bengaler och en så kallad airbomb, en typ av fyrverkeri.

Killen gav honom airbomben och han lade den i sin ficka och passerade säkerhetskontrollen vid insläppet till arenan. Han behöll den i fickan under hela matchen fram till avblås.

Vad som sedan hände råder det delade meningar om. Mönsteråsbon hävdar att killen uppmanade honom att tända på fyrverkeripjäsen men att han vägrade att göra det. Killen ska då ha tänt på den själv och kastat den på marken. Mönsteråsbon hävdade i rätten att han tog upp pjäsen och kastade in den mot planen för att den inte skulle spruta på hans skor eller på någon annan .

Men en säkerhetsansvarig för fotbollsklubben som var värd för matchen har vittnat om att han såg Mönsteråsbon tända fyrverkeripjäsen, och han pekade ut honom för polisen.

Mönsteråsbon åtalades för brott mot ordningslagen och domen blev 1 500 kronor i böter. Mannen har erkänt att han bar med sig airbomben genom säkerhetskontrollen och redan det är ett brott mot ordningslagen. Den säkerhetsansvariges vittnesmål var också avgörande för rättens beslut.

Mannen ska även betala en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.