Kritik mot inköp av skolundervisning

Mönsterås Artikeln publicerades

Mönsterås kommun har brutit mot skollagen när man anlitat ett privat företag till att undervisa elever på distans via dator.

Nu kräver skolinspektionen att man slutar med det.

Antalet hemmasittare, alltså barn som av olika anledningar inte går till skolan, har ökat kraftigt i hela landet de senaste åren.

Även i Mönsterås, där man förra läsåret hade ett tiotal elever i olika åldrar som helt enkelt inte deltar i undervisningen.

Skolan försöker lösa det på olika sätt, bland annat genom att lärare åker hem till de aktuella eleverna och undervisar dem där, men ibland fungerar inte det heller.

Mönsterås kommun har därför anlitat ett företag, Sofia Distans med Stockholms kommun som huvudman, för att köpa in undervisning i tre olika ämnen via datorn till dessa elever.

I somras gjorde Skolinspektionen en nationell undersökning av verksamheten i skolan och då framkom bland annat detta.

Det har nu lett till att kommunen fått ett föreläggande att se till att detta upphör.

Enligt Skolinspektionen bryter kommunen nämligen mot skollagen när man inte bedriver undervisningen av eleverna med egna lärare anställda av Mönsterås kommun.

– Vi kände faktiskt inte till att detta innebär ett brott mot skollagen och anlitade Sofia Distans som varit i branschen i många år. Såvitt jag känner till är det första gången och det handlar alltså om två av totalt cirka 1 500 elever, säger skolchef Magnus Sjöstedt.

Skolinspektionens beslut innebär att man får fortsätta med den här undervisningsvarianten även under vårterminen, men senast den 30 juni skall kommunen ha sett till att den upphör.

– Det kommer vi naturligtvis att göra, även om det hela har fungerat bra när det gäller vårt uppdrag att få alla elever att uppnå sina mål. Nu får vi sätta oss och titta på hur vi ska stödja dem i fortsättningen, säger Magnus Sjöstedt.