”Man är aldrig helt ensam”

Mönsterås Artikeln publicerades
Daniel Sjöberg vill att fler ska våga prata öppet om psykisk ohälsa, därför delar han med sig av sin historia.
Foto: Åsa Borefur
Daniel Sjöberg vill att fler ska våga prata öppet om psykisk ohälsa, därför delar han med sig av sin historia.

I sju år levde Daniel Sjöberg med ångest och depression som ständiga följeslagare. Han tog sig ur "helvetet" som han själv kallar det, och nu vill han vara till hjälp för andra i samma situation.

21-årige Daniel Sjöberg från Mönsterås har precis släppt en låt med titeln "Du är älskad" under artistnamnet SjB.

Den är skriven till en person som betyder mycket för honom och som drabbats av psykisk ohälsa, precis som han själv.

Han hoppas att låtens budskap ska nå ut och att det kan vara till hjälp för alla de som lever med psykisk ohälsa.

– Budskapet är att man aldrig ska glömma att man har folk omkring en som älskar en. Du är aldrig ensam. Och livet är inte över bara för att det kommer hinder och motgångar, säger Daniel Sjöberg.

– Jag har själv gått igenom en lång tid av depression och ångest och har många i min omgivning som har gjort samma resa. Jag skulle vilja att så många som möjligt som lider av det ska veta att det finns tid att kunna resa sig.

Han hoppas också att fler ska våga prata om psykisk ohälsa, att det inte ska vara så tabubelagt. Förhoppningen är att fler ska bli uppmärksamma på personer som inte verkar må bra och se varningstecknen och våga fråga.

– Det är inget att skämmas för och det kan drabba vem som helst.

Daniel Sjöberg har just släppt en låt som han hoppas kan vara ett stöd för andra som är i samma situation som han själv har varit.
Foto: Åsa Borefur
Daniel Sjöberg har just släppt en låt som han hoppas kan vara ett stöd för andra som är i samma situation som han själv har varit.

När Daniel Sjöberg var tonåring skildes hans föräldrar. Han var en tonåring som inte pratade speciellt mycket om sina känslor och funderingar, han höll det inom sig.

Det här kom att påverka honom starkt och efter hand mådde han så dåligt att det utvecklades till en depression som blev hans vardag under sju års tid.

– Musik har alltid varit ett stort intresse och jag kunde sitta i timmar och arbeta med detta, men plötsligt var det inte något som var roligt längre. Mina kompisar reagerade på att jag hade sådan oordning hemma, men det var som att det tornade upp sig en stor vägg bara vid tanken på att ta fram dammsugaren. På jobbet började jag sjukskriva mig allt oftare, för alla möjliga sjukdomar som jag kunde komma på, minns han.

– När man befinner sig så långt ner på botten kan man inte göra något, man orkar ingenting. Du är helt slut i kroppen och benen är som betong. Det känns som att vandra i motvind hela tiden. Man känner sig ensam och oälskad, och tänker bara negativt, förklarar han.

Han drack allt mer alkohol, så mycket att han hamnade på sjukhus på grund av att njurarna fått så mycket stryk. Det fanns också många gånger tankar på att han skulle avsluta sitt liv.

”Jag vill ge en stor eloge till de som arbetar inom psykiatrin, vilka vardagshjältar de är”

Men så var det hans nära vän som sa till honom en dag att "Daniel, du mår inte bra". Det var början på resan tillbaka till livet och en normal vardag. Han vågade söka hjälp och han vågade prata om hur han mådde.

– Jag tror att många är rädda för att söka hjälp, det finns en föreställning om hur det är på en psykiatrisk klinik som inte stämmer med verkligheten. Det finns jättebra hjälp att få. Jag vill ge en stor eloge till de som arbetar inom psykiatrin, vilka vardagshjältar de är.

– Mina föräldrar, kompisar och arbetskamrater är också guld värda, tillägger han och berättar att han möttes av stor förståelse från sin chef när han talade om hur allt låg till.

Som medmänniska har man stor betydelse genom att finnas där.

– Alla kan sätta på sig masker och verka glada utåt sett, men inuti kan man ha gått sönder. Det gäller att se varningstecknen. För mig hjälpte det mycket att ha någon att prata med. Och det hjälper inte att säga till någon med psykisk ohälsa att de ska rycka upp sig. Det är samma sak som att säga till någon som har brutit benet att de ska ställa sig upp.

I dag mår Daniel Sjöberg bra igen och trots att det har varit jobbiga år så ser han det som att han har gått stärkt ut ur detta.

– Alla har motgångar i livet, och det är ett tecken på att man har levat. Att gå igenom en sådan här sak gör att man är unik som människa.

Musikintresset är tillbaka och han har fått bra respons på den låt som han nu har släppt. Framöver väntar fler låtar.