Man utsattes för passiv haschrökning - frikänns från brott

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Trots att 40-åringen hade spår av cannabis i urinen så frikänns han från brott av tingsrätten i Kalmar.
Foto: Helena Landstedt/TT
Trots att 40-åringen hade spår av cannabis i urinen så frikänns han från brott av tingsrätten i Kalmar.

En man i 40-årsåldern frikänns från misstankar om ringa narkotikabrott. Tingsrätten köper hans förklaring att han befunnit sig i ett litet kök där fem andra personer rökte hasch.

Det var en sen kväll i oktober förra året som mannen stoppades av polis när han var på väg i bil mellan Mönsterås och Oskarshamn. Han hade då 0,02 mikrogram THC-syra i urinen och åtalades därför för ringa narkotikabrott.

Mannen har själv förnekat brott och anser att det hela rör sig om passiv rökning. Han hade nämligen några timmar innan umgåtts med fem andra personer i ett kök på sex kvadratmeter där samtliga, utom han själv, rökte cannabis. Han vill inte uppge vilka personerna är till polisen.

Tingsrätten har i sitt beslut bland annat tittat i ett informationsblad om cannabis där det framgår att man under extrema förhållanden, till exempel i ett litet utrymme utan ventilation, kan få i sig 0,05 mikrogram THC-syra mer milliliter urin genom passiv rökning.

”Mot bakgrund av det som nu nämnts anser tingsrätten inte att det går att utesluta att 40-åringen har fått i sig THC genom passiv rökning på det sätt som han har uppgett”, skriver tingsrätten i Kalmar i domen.

”Åklagaren har inte lyckats ställa bortom rimligt tvivel att mannen brukat cannabis eller hasch varför åtalet ska ogillas.”

Därmed slipper 40-åringen straff och böter.