Ny polisstation ger fler poliser i Mönsterås kommun

Mönsterås Artikeln publicerades
Efter långa och många diskussioner är avtalet om en ny polisstation i hamn. Bakre raden: Anders Snygg, polisens lokalförvaltare, Alf Jacobsson, kommunpolis, Thomas Svensson, näringslivssekreterare. Främre raden: Anders Johansson, kommunalråd, och Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef.
Foto: Åsa Borefur
Efter långa och många diskussioner är avtalet om en ny polisstation i hamn. Bakre raden: Anders Snygg, polisens lokalförvaltare, Alf Jacobsson, kommunpolis, Thomas Svensson, näringslivssekreterare. Främre raden: Anders Johansson, kommunalråd, och Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef.

Det blir en ny polisstation i Mönsterås och de nya lokalerna gör det möjligt för polisen att utöka sin verksamhet och service i kommunen.

Efter flera års förhandlingar och diskussioner har polisen och kommunen kommit i mål med ett nytt avtal.

– Det här ger oss bra förutsättningar att bli fler poliser i Mönsterås kommun och området runtomkring, både utredningsmässigt och med fler synliga poliser. Vår ambition är att ha en bättre verksamhet och service än vad vi har haft, och att det ska märkas redan till hösten och i början av nästa år, säger Peter Lagerström som är lokalpolisområdeschef.

Avtalet innebär att polisen hyr hela bottenplanet i den fastighet på Storgatan som det kommunala bolaget Mönsterås Utvecklings AB, Muab, äger. Där är det polisverksamhet i dag fast på övre planet. De nuvarande polislokalerna är inte ändamålsenliga.

Förr fanns det en öppen polisstation på bottenplanet. Nu bygger polisen om det nedre planet för två miljoner kronor. Därmed får man en utökad lokalyta och kan vara fler poliser och öka tillgängligheten för invånarna. Polislokalerna ska vara klara för inflyttning vid årsskiftet.

– Tanken är att det ska bli öppet två dagar i veckan, och då har man möjlighet att träffa polisen och få hjälp med olika servicefrågor, det kan till exempel handla om hittegods och hjälp med blanketter, säger kommunpolisen Alf Jacobsson.

”Det här är ju en framgång så jag kan gå hem och känna mig riktigt nöjd”

Han har länge arbetat för och hoppats på en sådan här lösning. Nu går han i pension i september.

– Det har varit både motgångar och framgångar i den här processen, men det här är ju en framgång så jag kan gå hem och känna mig riktigt nöjd, säger Alf Jacobsson.

Han kommer dock att vara involverad i ombyggnaden under hösten.

Det övre planet kommer Muab att bygga om för cirka 600 000 kronor och där flyttar Previa in som i dag är på bottenvåningen.

Alla inblandade är överens om att det har varit en segdragen process.

– Jag är tacksam för ert tålamod med oss, säger Anders Snygg, polisens lokalförvaltare, till Muabs vd Thomas Svensson och kommunalrådet Anders Johansson (C).

”Det är en riktigt rolig dag”

Thomas Svensson konstaterar att det har varit mycket diskussioner fram och tillbaka, men att parterna hela tiden har haft en bra kontakt.

– Det är en riktigt rolig dag. Vi är mycket nöjda med den här lösningen. Min förhoppning är att detta, kombinerat med en ny regional polisorganisation ska göra att fler poliser stationeras i Mönsterås och att verksamheten kan utökas med handläggning av en del enklare ärenden för allmänheten, säger Anders Johansson.

– Jag är mycket glad åt det arbete som Kiirsti Lindhagen och Thomas Svensson i Muab har gjort när man förhandlat med polisen. Polisens nytag och omorganisation kan nu äntligen leda till en mer tydlig fysisk närvaro, säger Robert Rapakko (S).

Det är inte första gången som polisen lovar mer resurser i Mönsterås kommun, men Peter Lagerström menar att det nu finns helt andra förutsättningar för att det ska kunna bli verklighet.

– Vi måste vara fler poliser här.