Orsakade våldsam krasch – döms att betala rejält skadestånd

Fliseryd Artikeln publicerades
Bilen kolliderade med ett elskåp, en lyktstolpe och ett träd.
Foto: Polisen
Bilen kolliderade med ett elskåp, en lyktstolpe och ett träd.

Den 20-årige man som åtalades för att ha orsakat olyckan i Fliseryd för knappt två år sedan, i vilken flera ungdomar skadades allvarligt, döms nu till villkorlig dom. Han ska också betala över 40 000 kronor i skadestånd till tre av passagerna.

När festen var slut tog den då 18-årige mannen sin pappas bil för att skjutsa hem sina kompisar, trots att han hade druckit alkohol. Ganska fort uppstod problem med bilens instrumentpanel och i kurvan strax efter kyrkan körde han av vägen, och kolliderade med ett elskåp, en lyktstolpe och ett träd.

Kollisionen var kraftig och flera av ungdomarna skadades allvarligt. Bland annat fick en av de unga männen svåra skador i ansiktet och på tänderna. En tjej fick rygg- och nacksmärtor och ytterligare en ung man fick en fraktur på bröstkorgen, samt nacksmärtor.

Föraren åtalades för vållande till kroppsskada, rattfylleri och olovlig körning. Han har erkänt det mesta utom att han skulle ha framfört bilen i hög hastighet. Passagerna har uppskattat hastigheten till mellan 80–100 kilometer i timmen medan 20-åringen själv sagt att han körde bilen i cirka 60 kilometer i timmen.

Eftersom passagerarna skadades vid tillfället anser Kalmar tingsrätt att det inte går att dra någon säker slutsats av deras uppgifter och går därför på mannens version.

Då mannen var 18 år vid händelsen och tidigare är ostraffad blir påföljden villkorlig dom.

Han ska också betala sammanlagt 140 000 kronor i skadestånd till ett energibolag och ett försäkringsbolag samt till tre av medpassagerarna.