Sänkt straff för länsbo som torterade sin vän

Högsby Artikeln publicerades

Han blev knivhuggen i ben och arm, skjuten med kolsyrepistol, blev överöst med sparkar och slag för att slutligen torteras med en motorsåg, men detta räknas inte som synnerligen grov misshandel. Hovrätten sänker straffet för mannen från Högsby kommun.

De kände varandra sedan tidigare och tillbringade en eftermiddag i ett hus en bit utanför Blomstermåla. De åt, drack, knarkade, umgicks. Men sedan gick något snett. Husets ägare kom i dispyt med en kille från Oskarshamn. Först högg han honom med en kniv, bladet träffade handen och sedan benet. Sedan sköt han sin gäst med en kolsyrepatron, kulan träffade honom i överarmen, det fanns både ett ingångshål och ett utgångshål. Underhudsblödningar i ansiktet och på överkroppen har orsakats av sparkar och slag. Slamsor av hud på benen uppstod efter att gärningsmannen använt en motorsåg mot sitt offer.

För detta, och andra mindre allvarligare brott, dömdes mannen, boende i Mönsterås kommun, till fem år och fyra månaders fängelse. När hovrätten under tisdagen kom med sin dom hade de sänkt straffet till fyra år, de sänkte också skadeståndet till offret från knappt 120 000 kronor till 85 000 kronor.

Domstolen ändrar alltså från synnerligen grov misshandel till grov misshandel. De motiverar beslutet med att det inte blev några allvarliga men för offret. Samtliga inblandade var också kraftigt narkotikapåverkade vilket kan ha påverkat minnesbilden. Att offret får dödsångest vid en situation kan också innebära att gärningsmannen döms för synnerligen grov misshandel. Hovrätten betvivlar inte uppgiften att offret kan ha känt dödsångest men menar samtidigt att det inte räcker för att gärningsmannen ska dömas för den allvarligare rubriceringen. Offret hade också en kamrat med sig, hovrätten menar att han därför inte var skyddslös och begränsad i sin rörelsefrihet.

Tidningen har varit i kontakt med offret som dock avböjer att kommentera domen. Han vet heller inte om han kommer att överklaga.